Política

Torra presenta un recurs de súplica contra la segona causa per desobediència

La defensa del president de la Generalitat demana la nul·litat del procés perquè considera que els jutges no són imparcials

El denuncia la vulneració de la llibertat d’expressió i veu “persecució política” en el procediment

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat un recurs de súplica davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la segona causa penal oberta contra ell per desobediència. En aquest cas, el motiu és no acatar l’ordre del mateix tribunal de retirar la pancarta sobre els presos del Palau de la Generalitat el setembre passat, durant el període electoral dels comicis espanyols del 10 de novembre.

La defensa de Torra al·lega en el seu escrit que s’han vulnerat els drets al jutge imparcial i a la llibertat d’expressió del president i denuncia una “persecució política”. Per tot plegat, demana la nul·litat de la causa.

Pel que fa a la manca d’imparcialitat dels jutges, el recurs recorda que els tres magistrats que signen l’escrit pel qual s’ordena l’apertura de la segona causa penal per desobediència “han participat” ja en la primera. És per això que la defensa creu que la seva imparcialitat ha quedat compromesa. Es tracta del president del TSJC, Jesús Barrientos, de la magistrada Mercedes de Armas i del magistrat Carlos Ramos.

En relació amb l’exhibició de llaços grocs i pancartes en suport als presos polítics, la defensa afirma que es tracta d’actes “emparats per la llibertat d’expressió i el dret de representació política”. “La seva criminalització no només respon a una interpretació antidemocràtica del Codi Penal sinó que infringeix preceptes constitucionals i drets fonamentals subscrits i ratificats per l’Estat espanyol”, afegeix

Finalment, la defensa veu “persecució política” en l’“afany per retirar la simbologia” sobre els presos polítics i exiliats. El recurs afirma que l’ordre d’apertura de la causa penal “dictada per magistrats no imparcials”, s’aparta “notòriament” dels elements del tipus de desobediència greu prevista a l’article 410.1 del Codi Penal. “És l’expressió, novament, d’una persecució de caràcter ideològic”, constata.

Segons la defensa, “més que apartar el president, es persegueix un efecte de desànim” perquè “vingui qui vingui a presidir la Generalitat en els anys pròxims, el que haurà de tenir en compte és que no tots els cartells i la simbologia exhibida en edificis públics serà del gust del poder judicial, escollits molts dels seus membres per extracció partidista”.

Per tot plegat, la defensa conclou que l’obertura de la causa és “desproporcionada” i demana que es revoqui la decisió per la seva “manca d’imparcialitat i per constituir una ingerència il·legítima en el dret fonamental a la llibertat d’expressió”.

L’origen d’aquest procediment és una denúncia de l’entitat Impulso Ciudadano contra els llaços grocs i les pancartes dels presos polítics i exiliats als edificis de la Generalitat. El 23 de setembre el TSJC va donar 48 hores a Torra per retirar-los, però no es van despenjar fins al 27.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona