Política

Endeutament garantit abans del pressupost

S’aprova poder fer operacions fins a l’aprovació definitiva dels comptes

En espera del debat que comença avui per aprovar els pressupostos de la Generalitat del 2020 després de tres anys de pròrroga, i amb l’abstenció segura dels comuns que en garantirà la seva tramitació, el ple del Parlament va aprovar ahir amb els vots de JxCat i ERC i l’abstenció de CatECP, Cs i el PP el decret que permetrà en les pròximes setmanes, fins que no acabi la seva tramitació i aprovació definitiva dels comptes, garantir al govern de la Generalitat poder fer operacions d’endeutament limitat a les diferents entitats des sector públic, per la concessió d’avals i altres garanties per atendre les necessitats públiques i no incórrer en impagaments. El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va justificar així la urgència del decret, que també inclou algunes modificacions urgents a la llei d’aigües i faculta mesures extraordinàries per “mitigar el risc d’inundació del Barranc de Barenys del barri de la Salut de Salou.

El debat va ser un preàmbul del que es veurà avui i en què Cs, el PSC, el PP i la CUP van presentar esmenes de retorn a la totalitat en què es va evidenciar que els comuns ho veuen com l’inici d’una “nova etapa amb la taula de diàleg, el pressupost”, i també per la convocatòria d’eleccions, segons va dir el diputat Lucas Ferro, que no va estar-se de reclamar la necessitat de posar fi al “mal govern” dels últims 10 anys.

Cs, el PSC i el PP van coincidir a l’hora de censurar que l’aprovació d’aquest decret era fruit de la “ineficiència” i de “no haver fet la feina” portant els comptes a aprovació el 10 d’octubre com marca la llei, tot i que els socialistes van ser els que hi van acabar votant en contra perquè: “No ens poden fer responsable de les seves irresponsabilitats”, va assegurar la diputada Alicia Romero. Els comuns van retreure’ls que “una irresponsabilitat no es tapa amb una altra irresponsabilitat”.

La CUP també hi va votar en contra i la diputada Maria Sirvent va posar en dubte l’opacitat de la gestió de l’Institut Català de Finances (ICF) o el fet que s’hagi de pagar el deute heretat de la gestió privada de l’empresa ATLL, i van retreure als comuns el pacte per un pressupost que “en un 95,2% és exactament el mateix que l’avantprojecte de l’any passat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia