Política

La fiscalia no acusa els dos acompanyants de Puigdemont

El ministeri públic sí que demana, per contra, processar els mossos que escortaven el president a Alemanya

La fiscalia de l’Audiencia Nacional ha sol·licitat al jutjat central d’instrucció número 6 que cessi l’encausament del senador Josep Maria Matamala i de l’historiador Josep Lluís Alay per haver acompanyat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el març de 2018. En el mateix escrit, però, el ministeri públic sí que demana el processament dels dos agents dels Mossos d’Esquadra, Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, que també formaven part de la comitiva.

L’afer es remunta al primer trimestre de 2018, quan Puigdemont era a Finlàndia en una conferència, fet que va aprofitar el jutge Pablo Llarena per decretar una euroordre en què demanava la seva detenció. L’Audiencia Nacional considera que els dos agents haurien comès un suposat delicte d’encobriment, atès que haurien ajudat l’expresident a sortir de l’Estat espanyol en direcció a Bèlgica tot i que sabien que tenia una causa judicial oberta al Tribunal Suprem. En contra seva, també hi ha l’agreujant que són funcionaris públics. Per contra, l’acusació publica sosté que tant Matamala com Alay no estaven en la mateixa situació, perquè quan van viatjar amb Puigdemont encara no s’havia reactivat l’ordre europea de detenció.

Es dona el cas que, actualment, Matamala és senador per Girona per la sigles de JxCat i això li dona la condició d’aforat davant el Suprem i, per tant, l’Audiencia Nacional no pot incoar cap procediment contra ell. Un cop l’escrit de fiscalia ja és en mans del jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiencia Nacional, aquest haurà de decidir si atén les peticions del ministeri públic i obre un procediment abreviat o si, pel contrari, desestima les acusacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia