Política

Iglesias insta ERC i JxCat a implicar-se en el dia a dia

“Necessitem pressupostos”, avisa a Rufián

“Desitjo que no s’independitzin, la nació catalana embelleix Espanya”

Critica El Homrani per la dependència

Bel alerta Calviño d’abús del decret

El vicepresident segon d’Afers Socials, Pablo Iglesias, creu que l’independentisme no ha d’oblidar la gestió del dia a dia, tot i el seu anhel d’un estat propi, i va instar ERC i JxCat a implicar-se en el mentrestant de l’obra de govern espanyola. “Defensen que Catalunya sigui un Estat i és legítim, però mentrestant això no passa, i alguns desitgem que això no passi mai perquè ens agrada que Catalunya, una nació que s’anomena Catalunya, formi part d’Espanya, i ens sembla que això embelleix la nostra pàtria, és bo que col·laborem”, va convidar el vicepresident als de Gabriel Rufián i als de Laura Borràs. “Necessitem pressupostos”, va reblar Iglesias dirigint-se només a ERC.

La queixa de JxCat en aquesta inauguració de la legislatura és que el PSOE juga a marginar els fidels a Carles Puigdemont, per exemple deixant-los sense presidir ni una sola comissió quan fins i tot Íñigo Errejón presidirà la comissió de la lluita contra la corrupció, tot i que Més País té 3 escons i els de Borràs en tenen 8. Però en la primera compareixença a la Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés, Iglesias va desmentir que això sigui així davant els diputats Norma Pujol (ERC), Genís Boadella (JxCat) i Albert Botran (CUP). Als tres portaveus, Iglesias els exigeix “pressionar” els seus partits perquè col·loquin els afers socials al centre de la negociació pressupostària sabent que Pedro Sánchez té l’objectiu d’aprovar els comptes a l’estiu. I amb els republicans va ser directe en la crida a la complicitat: “Comparteixo el 98% dels elements d’anàlisi; sense ànim de fer pressió, li diré: necessitem uns pressupostos generals de l’Estat.” “Per arribar a acords cal complir els acords previs”, rebatia la republicana Norma Pujol. Iglesias, no obstant això, va criticar la gestió de la dependència que a la Generalitat fa el conseller republicà Chakir El Homrani. “La situació dels dependents a Catalunya no és la millor; per desgràcia les dades diuen que a Catalunya i a les Canàries el nombre de dependents que tenen dret a rebre la prestació i no la reben és dels més alts de l’Estat. I això obliga a col·laborar”, va censurar Iglesias. En les seves competències sobre drets socials, Iglesias diu que “la coordinació amb la Generalitat serà total”.

En la comissió d’Economia, la vicepresidenta Nadia Calviño va escoltar la queixa de Ferran Bel (JxCat) per l’abús dels decrets –“42 decrets en vint mesos i cap projecte de llei!”, li va fer notar–, però ella no va fer autocrítica i va reblar que no derogarà el 155 digital. Bel, que va lamentar “no tenir tanta sort com altres” –al·ludint a ERC– que són informats puntualment, va alertar que JxCat no convalidarà més decrets “sense diàleg i a canvi de res”, començant pel decret 3/2020, que incorpora directives de la UE en contractació pública en assegurances i plans de pensions.

Sánchez rebrà Casado dilluns a La Moncloa

Tot i governar ara en coalició amb Unides Podem i tenir de vicepresident Pablo Iglesias, Pedro Sánchez no vol renunciar a la bilateralitat amb el líder de l’oposició i ha citat Pablo Casado dilluns a La Moncloa per explorar la disposició del PP a l’entesa en afers com ara la renovació del poder judicial. Tot i que el PP es nega a estudiar pactes d’estat amb Sánchez perquè Iglesias és a bord i té la pressió de Vox, La Moncloa confia que ara rectificarà. L’entorn de Casado lamenta que la trucada hagi trigat dos mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia