Política

França jutja Fillon pel cas de les feines fictícies

Acusen l’ex-primer ministre d’apropiar-se de més d’1 milió d’euros

L’escàndol va sacsejar les eleccions presidencials del 2017

Tres anys després d’haver sacsejat les últimes eleccions presidencials franceses, va començar ahir el judici del cas Fillon. Al Tribunal de París es va fer la primera audiència de l’afer de les presumptes feines fictícies com a assistenta parlamentària de Penelope Fillon, que el 2017 va arruïnar la campanya del seu marit François Fillon. Un escàndol que no només va impedir que l’ex-primer ministre conservador accedís a la segona volta de les presidencials, sinó que va accelerar la decadència dels Republicans (LR, dreta), que encara no s’han refet d’aquell terratrèmol.

Aquesta setmana s’ha iniciat al ralentí un dels processos més mediàtics d’aquest any a França. La primera sessió estava prevista per dilluns, però va ajornar-se fins dimecres després que ho demanés la defensa en solidaritat amb el moviment dels advocats contra la reforma de les pensions –un fet habitual en els últims mesos als tribunals–. L’audiència d’ahir es va dedicar a qüestions tècniques sobre els procediments d’una causa judicial que es preveu difícil per a Fillon.

L’ex-primer ministre, que va abandonar la política, és jutjat per desviament de fons públics i abús de béns socials. Per aquests delictes, poden castigar-lo amb una pena màxima de deu anys de presó i 1 milió d’euros de multa. En concret, el jutge instructor l’acusa d’haver contractat de manera fictícia la seva dona, també jutjada, com a assistenta parlamentària entre 1998 i 2002 i el 2012 i el 2013, a més de dos dels seus fills entre el 2005 i el 2007. Uns suposats contractes fantasma de Penelope que van continuar entre el 2002 i el 2007 amb el diputat suplent de Fillon, Marc Joulaud, el tercer dels acusats. En total, els Fillon són sospitosos d’haver-se apropiat de manera indeguda d’1,356 milions d’euros públics.

La revelació d’aquests fets, el gener del 2017, pel setmanari d’investigació Le Canard encahîné, va marcar la campanya de les presidencials, en què Fillon sortia com a favorit. L’excandidat de LR va ser ràpidament inculpat. Això va propiciar la caiguda en els sondejos d’un dirigent que havia fet de l’exemplaritat una de les grans promeses. “És difícil trobar un procés en què s’hagin produït tantes filtracions a la premsa”, va criticar ahir l’advocat de Fillon, Antonin Lévy, sobre la manera en què va emergir l’escàndol. En canvi, la fiscalia va lamentar aquest “victimisme” i va retreure als acusats haver “dissimulat” les infraccions i “haver fet tot el possible perquè el menor nombre de persones tingués coneixement” de les presumptes feines fictícies.

Aquest tens debat judicial es va produir mentre s’examinaven les qüestions de prioritat constitucional fetes per la defensa sobre la prescripció d’uns delictes. El tribunal indicarà avui al migdia si accepta o rebutja tramitar aquestes qüestions al Tribunal de Cassació (l’equivalent del Tribunal Suprem). En cas de resposta afirmativa, el judici quedaria suspès en espera d’una resposta. I això afectaria sensiblement el calendari d’un procés que estava previst que acabés l’11 de març, en plena campanya de les eleccions municipals.

LA XIFRA

1.356
milions
d’euros públics és la quantitat que s’hauria apropiat, de forma indeguda, el matrimoni Fillon.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia