Política

MANEL ANORO

METGE DE FAMÍLIA I VOLUNTARI AL CAMP DE REFUGIATS DE CHIOS (GRÈCIA)

“Els refugiats que arriben ara a Grècia són detinguts”

“Des que Atenes va suspendre les tramitacions d’asil, han entrat uns 300 immigrants a Chios: a una part els han tancat en un teatre i a l’altra, deixat a la intempèrie”

“Les illes gregues estan desbordades, no ho poden assumir tot; els refugiats s’han de repartir per Europa”

“No tenim tests per detectar casos de coronavirus”

ESPERIT SOLIDARI
Metge de família des de fa més de vint anys, Manel Anoro (Barcelona, 1971) treballa al CAP del Besòs. S’ha implicat en nombroses iniciatives solidàries, com el voluntariat a l’illa de Chios amb l’ONG basca SMH (www.smh.eus). En un altre àmbit, organitza L’Altre Festival Internacional d’Arts Escèniques i Salut Mental, que se celebra cada any a Barcelona.

El metge de família Manel Anoro està treballant de voluntari a l’illa grega de Chios, on arriben cada anys milers de refugiats. Col·labora amb l’ONG basca Salvamento Marítimo Humanitario (SMH), que presta atenció sanitària a refugiats i té un vaixell de rescat al Mediterrani.

On esteu treballant?
Som al camp de refugiats de Vial, a 9 km de la localitat de Chios. És un camp que ara està totalment desbordat. El van obrir fa uns anys per allotjar-hi fins a 1.500 persones i actualment n’hi ha més de 7.000.
Com és el camp?
Originalment eren hangars com aquests d’obres, però ara s’hi han plantat tendes de plàstic tot al voltant. Les condicions són horribles: sense llum ni aigua corrent, amb rates...
Com hi arriben els refugiats?
Frontex, que és una força europea de policia, els intercepta a la frontera. Si els troben a 2 km de la costa turca, els fan tornar a Turquia. Els que aconsegueixen arribar a la platja, a Grècia, els porten al camp de Vial per iniciar els tràmits de la sol·licitud d’asil. Mentrestant, tenen la condició de refugiats.
I un cop allà?
Un cop hi arriben, l’Acnur [Agència de l’ONU per als Refugiats] els dona un mòbil i 90 euros mensuals per menjar. És un camp obert, poden moure’s per l’illa i, per tant, poden comprar al poble, a Chios. N’hi ha que envien els diners al seu país.
I l’ONG, quina feina hi feu?
A part de l’assistència mèdica, ens ocupem dels landings, les arribades a la platja. Frontex ens avisa perquè hi anem a atendre ferits, per després endur-se’ls al camp. Ara tot això ha canviat una mica, després que Turquia obrís les seves fronteres als refugiats.
Per què?
Grècia hi va respondre suspenent la tramitació d’asil, a principis de març, així que ara ningú pot anar al camp. Des de llavors, han arribat uns 300 refugiats. Se’ls deté, una part estan tancats en un teatre a Chios i l’altra –famílies amb nens – els han deixat a la intempèrie, al port, dormint al ras. Cada dia anem als dos llocs, on hi ha lactants, diabètics... tots amuntegats. Des de fa tres o quatre dies sembla que s’han aturat les arribades.
Què és el que t’ha impressionat més de la teva experiència?
Veure com tota la gestió del camp és a càrrec de la policia grega. Són ells els que decideixen quan poden menjar, quan se’ls pot atendre... és un acolliment policial pur i dur. I, també, la gent que ve.
Qui són?
Són gent formada, universitaris, periodistes, arquitectes... classe mitjana que s’ha pogut pagar el viatge. Han creuat el mar amb els nens. No es volen quedar aquí, venen de pas. Del Pakistan, Síria, l’Afganistan, l’Iran, l’Iraq, el Congo, Somàlia...
Quin futur els espera?
Abans, de tant en tant en portaven uns quants al continent. Però ara fa mesos que no hi ha trasllats i es queden a les illes.
Com reacciona la població local a l’arribada dels immigrants?
La gent és força tranquil·la i n’hi ha que els porten roba. La majoria entenen que és un problema, però existeix també el rebuig al refugiat. Es queixen que tot el pes d’aquesta crisi els recau al damunt.
Com s’hauria de solucionar?
La solució macro és complicada, però el que és clar és que no es poden quedar aquí. L’illa no pot assumir-ho tot. Chios està desbordada, com també ho estan les illes de Lesbos i Samos. Els refugiats s’han de repartir arreu d’Europa.
Heu detectat coronavirus?
És impossible. No hi ha els tests, no tenim el material necessari, i a l’hospital tampoc. L’altre dia vam diagnosticar una tuberculosi. Hi ha les mateixes malalties de sempre...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona