Política

ERC i JxCat porten a Europa l’“amenaça” del Suprem als funcionaris de presons

Els eurodiputats denuncien, i Diana Riba també a l’ONU, la discriminació i falta d’imparcialitat de l’alt tribunal en oposar-se al confinament dels presos polítics

Els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, i la d’ERC, Diana Riba, van demanar ahir la presa de partit de la Comissió Europea (CE) sobre el que consideren una “amenaça” del Tribunal Suprem als funcionaris de les juntes de presons de Catalunya, arran del comunicat que l’alt tribunal va fer públic dimarts en què els advertia que obrirà una investigació per delicte de prevaricació a aquells que donin el vistiplau a la possibilitat que els nou presos polítics siguin excarcerats temporalment, en compliment de l’article 100.2 del reglament penitenciari, per passar el confinament de la Covid-19 a casa seva.

En el cas de Diana Riba la petició d’investigació la va adreçar per carta al comissari de Justícia de la CE, Didier Reynders, però també en va dirigir una altra a l’alta comissionada de l’ONU pels Drets Humans, Michelle Bachelet. En totes dues recorda que precisament va ser Bachelet qui va demanar a tots els governs que durant la pandèmia alliberessin els “presos polítics” i “delinqüents de baix risc” la setmana passada. Riba recorda que els presos independentistes compleixen els requisits per poder fer el confinament a domicili, perquè ja se’ls aplica l’article 100.2 i surten de la presó per treballar o fer activitats de voluntariat. Per això considera que el missatge enviat per WhatsApp del TS representa un “incompliment de la separació de poders”, una “amenaça per als servidors públics”, però només per als que han de prendre la decisió sobre els nou casos concrets dels presos polítics catalans, fet que, per la republicana, també significa “un tracte discriminatori recurrent” respecte a d’altres presos, segons va explicar en un vídeo que va publicar a les xarxes.

La fórmula utilitzada pels tres eurodiputats de JxCat va ser entrar una pregunta escrita a la CE perquè fos contestada en què també recorden la recomanació feta per l’ONU sobre el confinament dels presos. Demanen a la CE si considera que “l’afirmació amenaçadora” del TS contravé l’article 2 del Tractat de la Unió Europea sobre la no discriminació ideològica, els principis d’imparcialitat i equitat davant del dret, articles de les cartes de drets fonamentals o la directiva sobre la presumpció d’innocència.

LES FRASES

El Tribunal Suprem va desbocat, fins al punt d’amenaçar els funcionaris
Carles Puigdemont
EURODIPUTAT I EXPRESIDENT DE LA GENERALITAT
És inacceptable tant des del punt de vista democràtic com des del de la separació de poders
Diana Riba
EURODIPUTADA PER ERC
Amenaçant els funcionaris de presons el TS va infringir els principis de l’estat de dret europeu
Toni Comín
EURODIPUTAT i EXCONSELLER DE SALUT

La UGT exigeix la “rectificació immediata” de Lesmes

El sindicat UGT, majoritari a les presons catalanes, va exigir ahir a través d’un comunicat al president del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, una “rectificació immediata” després del comunicat d’advertiment als funcionaris de presos que l’excarceració dels polítics presos pot constituir un delicte de prevaricació. En l’escrit reclamen “màxim respecte” als funcionaris de presons i mostren la seva “indignació” pel fet de “posar en dubte” la professionalitat dels treballadors penitenciaris, a més de denunciar “amenaces” i “coaccions” per part de l’alt tribunal quan assegurava que demanarien la identificació dels funcionaris que prenguessin la decisió. “Creiem que els integrants d’una institució centenària com el Tribunal Suprem han de demostrar màxima prudència i imparcialitat”, sosté el sindicat, que demana a Lesmes que impedeixi aquestes “difamacions” i defensi la “honorabilitat dels professionals penitenciaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona