Política

Una desena de països europeus alerten del “risc” que es vulneri l’estat de dret a Hongria

Els estats, entre ells Espanya, mostren la seva “preocupació” per l’ampliació de l’estat d’emergència d’Orbán

Una desena de països europeus han alertat del “risc” que es vulneri l’estat de dret amb “l’adopció de determinades mesures d’emergència” pel covid-19, en clara referència a Hongria. Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, els Països Baixos, Espanya, Portugal i Suècia han emès aquest dimecres un comunicat conjunt on no es menciona directament el govern hongarès, però on mostren la seva “profunda preocupació” per mesures com les adoptades per aquest executiu. El primer ministre Viktor Orbán va ampliar dilluns l’estat d’emergència de forma indefinida al país on governarà per decret. A més, la publicació de notícies considerades falses estarà a partir d’ara penada amb cinc anys de presó.

Aquest grup de països han defensat que les mesures per frenar el coronavirus han de ser “proporcionades i temporals” i no poden “restringir la llibertat d’expressió o premsa”. Per això, donen suport a la decisió de la Comissió Europea de controlar que les mesures d’emergència que s’estan aplicant a tots els estats membre compleixin amb els “valors fonamentals” de la UE.

A més, volen que en la reunió de ministres europeus sobre drets fonamentals i estat de dret també es discuteixi aquesta qüestió.

El president del PP europeu demana “reconsiderar” la possibilitat d’expulsar el partit d’Orbán

Donald Tusk diu que és “moralment inacceptable” instaurar un estat permanent d’emergència amb l’excusa de la Covid-19
ACN

El president del Partit Popular Europeu, Donald Tusk, ha demanat als membres de la formació “reconsiderar” la possibilitat d’expulsar al Fidesz, el partit del primer ministre hongarès Viktor Orbán.

Dos dies després que el líder hongarès decretés l’estat d’emergència de forma indefinida, l’expresident del Consell Europeu ha enviat una carta aquest dimecres als partits integrants del PP europeu on assegura que quan acabi la crisi del coronavirus aquells que estan en contra de la seva expulsió hauran de “reconsiderar” les seves posicions.

“Utilitzar la pandèmia per construir un estat d’emergència permanent és políticament perillós i moralment inacceptable”, ha dit en un missatge a les xarxes socials sense mencionar Orbán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia