Política

El Consell de Ministres aprova demanar una nova pròrroga de l’estat d’alarma durant 15 dies més

La mesura s’haurà de votar aquest dijous al ple del Congrés

El govern espanyol ha aprovat demanar la segona pròrroga de l’estat d’alarma durant 15 dies més al Consell de Ministres d’aquest dimarts. La mesura, que es va aprovar per primera vegada el 14 de març, es tornarà a debatre al Congrés al ple d’aquest dijous per obtenir el vistiplau definitiu. La cambra va aprovar la primera pròrroga el 26 de març per àmplia majoria (321 vots a favor i 28 abstencions), tot i que enmig de crítiques de l’oposició. El confinament s’allargarà fins el 26 d’abril en les mateixes condicions que es va fer el 14 de març perquè el decret de confinament total del 29 de març –i que inclou el permís retribuït recuperable per als serveis no essencials- decaurà el 9 d’abril, amb l’inici de la Setmana Santa.

El Consell de Ministres ha aprovat demanar una nova pròrroga abans que expiri el termini de 15 dies que estableix la Constitució per obtenir el vistiplau de la cambra baixa. I arriba quan l’estat espanyol acumula 140.510 casos positius confirmats i 13.798 morts per la malaltia. Aquest dimecres la xifra de defuncions ha repuntat tot i que els experts asseguren que s’ha iniciat la fase de “descens” i que els percentatges es van reduint.

L’article 116 de la Constitució espanyola estableix que el primer decret no necessita la votació del Congrés. L’executiu només n’ha d’informar, com ja va fer Sánchez en un ple monogràfic. La cambra baixa, en canvi, sí que ha de votar les successives pròrrogues i donar llum verda perquè les restriccions continuïn fins al 26 d’abril.

La llei, a més, preveu que el els grups parlamentaris del Congrés puguin presentar propostes sobre l’abast i també les condicions de la prorroga que, per ara, s’ha fixat en dues setmanes. El ple per abordar-ho se celebrarà aquest dijous a les nou del matí, juntament amb la convalidació o derogació dels nous decrets llei de mesures aprovades per pal•liar els efectes de la crisi.

A partir de dilluns, decau el confinament total

La ministra portaveu María Jesús Montero ha assegurat que s’està anant “pel bon camí” que les mesures estan funcionant i que s’està treballant en les mesures de la fase de “transició”. Montero ha insistit que, a partir de dilluns en aquelles comunitats on no sigui festiu, es tornarà a la normalitat laboral que hi havia el 14 de març. Malgrat això, ha remarcat que seguiran “monitoritzant i adoptant decisions” en funció de les recomanacions dels experts per tal que els treballadors vagin a la feina segurs i que “la transmissió del virus es mantingui controlada”.

Montero ha dit també que el govern està treballant en diversos escenaris “anticipant” el que pugui passar però ha dit que només comunicaran les decisions quan s’hagin d’adoptar. “La ciutadania es fa preguntes legítimes però per no generar confusió no volem fer cap especulació”, ha dit.

Crida a la unitat

D’altra banda, Montero ha llençat una crida als partits polítics i als agents socials i econòmics per aconseguir un “pacte de país” per fer front a la reconstrucció quan acabi la crisi sanitària. “Cal una gran concertació social que permeti abordar els reptes de país i que ho fem amb humanitat perquè són moments excepcionals”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia