Política

L’OMS adverteix d’una crisi global de salut mental

Avisa que la situació derivada de la Covid-19, amb aïllament, por, incertesa i un moment econòmic crític, podria provocar trastorns psicològics

Insta els governs a no desatendre aquest tipus d’atenció

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir ahir d’una crisi global de salut mental a mesura que milions de persones d’arreu del món hagin de fer front a pèrdues d’éssers estimats, malalties, aïllament, pobresa i angoixa arran de la Covid-19, i va instar els governs dels països a incorporar l’atenció psicològica a les estratègies per combatre la pandèmia. “L’aïllament, la por, la incertesa i la crisi econòmica, causen i poden causar més trastorns psicològics”, va assenyalar en una roda de premsa digital Dévora Kestel, directora del departament de salut mental de l’OMS.

Aquest organisme considera probable un augment a llarg termini en el nombre i la gravetat de les malalties mentals en un àmbit global i creu que els governs haurien d’adoptar mesures per fer-hi front.

“La salut mental i el benestar de societats senceres s’han vist greument afectats per aquesta crisi i són una prioritat que ha d’abordar-se amb urgència”, va dir Kestel.

Per aquesta raó, l’OMS va presentar un informe sobre la Covid-19 i la salut mental en què es destaquen diverses regions i segments de la població més vulnerable de tenir angoixa. Els grups de més risc són “els sanitaris i el personal de primera resposta, amb l’angoixa i l’estrès que estan vivint, els infants i adolescents, dones amb risc de violència domèstica, les persones grans pel risc de ser infectades, persones amb condicions mentals preexistents o altres malalties que ara tenen més difícil continuar rebent tractament”.

S’ha detectat un increment de l’angoixa de, per exemple, un 35% a la Xina, un 60% a l’Iran o un 40% als EUA, tres dels països més afectats per la pandèmia, que ja ha provocat més de 285.000 morts i ha infectat més de quatre milions de persones arreu del món.

Específicament en el sector dels treballadors sanitaris, un estudi canadenc mostra que gairebé la meitat d’ells, un 47%, van declarar que necessitaven suport psicològic, mentre que a la Xina un 50% tenen depressió; un 45%, angoixa, i un 34%, insomni. “Les xifres són aquí”, va dir Kestel, que va recordar que en llocs de conflicte gairebé una de cada cinc persones tenen trastorns mentals. Segons l’estudi presentat per l’OMS, un altre dels factors causants de l’angoixa entre la població és la desinformació i la incertesa sobre quant temps durarà aquesta situació.

Un virus per sempre

En aquest sentit, l’organisme de salut internacional va avisar dimecres que el virus causant de la Covid-19 podria no desaparèixer mai, i els experts de l’organisme van pronosticar una nova crisi global de salut mental derivada de la pandèmia. Segons l’OMS, es fa difícil predir el temps que continuarà circulant el virus, sobretot perquè els estudis que s’estan fent en diversos països revelen que el percentatge de la població infectada és relativament baix. Els experts creuen que es pot convertir en endèmic i no desaparèixer mai, com per exemple el xarampió o el VIH, va dir el director d’emergències sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, dimecres. “És important posar-ho sobre la taula: aquest virus pot convertir-se en un altre virus endèmic a les nostres comunitats, i aquest virus podria no desaparèixer mai”, hi va afegir.

Element de preocupació

Un altre element preocupant revelat per un estudi és que el coronavirus podria transmetre’s no només tossint, sinó també parlant. Les microgotes de saliva generades en parlar poden romandre suspeses a l’aire en un espai tancat durant més de deu minuts, segons un estudi publicat dimecres per la revista PNAS i que destaca el probable paper d’aquesta via en la propagació de la pandèmia.

LA FRASE

La salut mental i el benestar de societats senceres s’han vist greument afectats per aquesta crisi
Dévora Kestel
directora del departament de salut mental de l’OMS

L’ONU estudia fer una assemblea general virtual

L’ONU està estudiant fer l’assemblea general anual, prevista per al setembre a Nova York, de manera virtual. L’assemblea general de l’ONU aplega prop de 200 caps d’estat i de govern.

Bolsonaro veu “absurd” l’aïllament

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va qualificar ahir d’“absurdes” les mesures d’aïllament social dels governadors del país per contenir el coronavirus i va dir que estava “llest” per tractar l’obertura.

La vacuna, d’aquí a un any en el millor dels casos

L’Agència Europea de Medicaments va dir ahir que, “en el millor dels casos”, hi haurà una vacuna contra el nou coronavirus d’aquí a un any, tot i que preveu un possible tractament abans de l’estiu.

Bachelet no veu vàlid el sistema econòmic

L’alta comissionada de l’ONU per als Drets Humans, Michelle Bachelet, va alertar ahir que la pandèmia del coronavirus ha demostrat que “l’actual sistema econòmic no funciona i és desigual”.

El Suprem de Wisconsin tomba el confinament

El Tribunal Suprem de Wisconsin, als EUA, ha revocat l’ordre de confinament que regia a l’estat perquè el governador no pot emparar-se indefinidament en els poders d’emergència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom