Política

Sense plens (presencials)

El Parlament mantindrà el format reduït a 21 diputats fins al setembre almenys, tot i que des d’avui ja recuperen, telemàticament, tots els òrgans

El personal podrà allargar el teletreball

Si no l’accelera una nova decisió de la mesa, arran, per exemple, d’una flexibilització de les regles de la desescalada a Barcelona, la recuperació de la normalitat serà lenta també en l’activitat parlamentària, segons l’informe per a la represa elaborat per la secretaria general que es va aprovar el 12 de maig. Després que la setmana passada diputats i personal dels grups ja fossin autoritzats a tornar als despatxos si els era necessari, la cambra fa un pas més, a partir d’avui, amb el retorn de les reunions –això sí, telemàtiques encara– de tots els òrgans parlamentaris habituals (comissions, ponències, grups de treball i intergrups), de què la majoria han quedat suspeses (només se n’havien celebrat a distància algunes d’especialment rellevants per al seguiment de la gestió de la pandèmia) des que es va decretar l’estat d’alarma, el 14 de març.

Tots aquests òrgans, mesa i junta de portaveus inclosa, es preveu que passin a ser presencials a partir del 15 de juny, si bé s’hauran de celebrar, això sí, a les dues sales més grans de l’edifici, que permeten mantenir la distància de seguretat de dos metres entre els diputats. A més, a partir d’aquell dia –en què reobrirà parcialment el bar i s’allargarà l’horari d’obertura de l’edifici–, ja es permetrà que els diputats puguin rebre visites puntuals de l’exterior que, com tothom que accedeix a l’edifici, hauran d’atendre’s a rígids protocols, com ara la presa de la temperatura a l’entrada. Hi ha gels hidroalcohòlics repartits pertot arreu, i escales i passadissos fins i tot d’un sol sentit, s’han comprat mascaretes i guants per a tot l’any per a tot el personal i s’hi han intensificat les tasques de neteja i desinfecció.

Més complicat, en canvi, serà el retorn dels plens habituals, ja que l’estructura de l’hemicicle fa impossible fer-los amb tots els diputats a dins mantenint la distància. Com a mínim en el que resta de període de sessions abans de les vacances d’agost, se seguiran celebrant en el format que ja s’ha vist els dos últims plens: amb un màxim de 21 diputats a la sala i la resta amb el vot delegat o permès telemàticament. A més, es recomanarà a tothom que participi en qualsevol dels òrgans, mentre no intervingui, que dugui posada la mascareta, una mesura, per cert, que en l’últim ple dijous van complir només els diputats de Cs.

Aquestes condicions es mantindran fins al 31 de juliol, i com que a l’agost es preveu que es torni a abaixar el ritme com en un estiu qualsevol, fins a l’1 de setembre la mesa no tornarà a parlar de què es fa, a partir de com hagi estat l’evolució del virus i de la situació en aquell moment. Com a mínim fins llavors, doncs, no es tornarà a permetre la feina habitual de la premsa dins l’edifici, ni l’entrada de públic als plens ni visites guiades de col·lectius, que, això sí, aquests mesos s’han pogut mantenir de manera virtual a través del web. També llavors s’avaluarà en quin format es poden fer els plens en el següent període de sessions.

De les 200 persones que treballen a la casa, de què bona part s’han adaptat al teletreball per poder mantenir l’activitat parlamentària aquests mesos, algunes ja han anat tornant, però la majoria s’haurà de reincorporar presencialment a partir del 15 de juny de manera progressiva. S’ha habilitat un pla pilot per tal que, els qui ho desitgin i sigui viable, puguin allargar la situació fins al 31 de juliol, en règim de tres dies de feina al Parlament i dos a casa. La cambra no descarta que aquest pla es pugui allargar a partir del setembre. “L’administració parlamentària ha funcionat, però cal emmarcar-ho en l’excepcionalitat del moment”, constaten en tot cas fonts internes, que assenyalen també que per consolidar el teletreball caldrà “un pla seriós per a l’organització de feina, atribuint a cadascú les funcions que té”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona