Política

La fiscalia del Suprem investiga Joan Carles I pel TAV a la Meca

Assumeix el cas obert per Anticorrupció el 2018

Afecta el rei emèrit i pretén aclarir la destinació d’una comissió de 80 milions d’euros

Se centra en el període posterior a l’abdicació, el 2014, quan va deixar de ser inviolable

La fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit la investigació que afecta Joan Carles I pel presumpte cobrament d’una comissió per l’adjudicació de les obres del TAV a la Meca a un consorci d’empreses espanyoles el 2011 pel seu paper d’intermediari.

La investigació deriva de les diligències obertes el desembre del 2018 per Anticorrupció per aclarir la destinació de 80 milions d’euros que s’haurien repartit, entre d’altres, i segons Corinna Larsen, el rei emèrit espanyol per l’adjudicació de l’obra. Ara, l’alt tribunal espanyol es queda la investigació perquè un dels afectats –el rei emèrit– és una persona aforada. Joan Carles de Borbó gaudeix d’aquest privilegi per una reforma exprés de la llei orgànica del Poder Judicial que va fer el govern de Rajoy per blindar el monarca després de la seva abdicació, en perdre la protecció de la inviolabilitat que dona la Constitució Espanyola al cap d’estat. Per aquest motiu, la investigació, diu la fiscalia en una nota, se centrarà a delimitar o descartar que hi hagi hagut delicte en els fets que van tenir lloc després del juny del 2014.

Indicis delictius

Fa dues setmanes, el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón, segons informava la SER, va emetre un decret que va remetre a la fiscal de l’Estat, Dolores Delgado, en què li comunicava que la investigació del TAV a la Meca afectava el rei emèrit, l’existència d’indicis delictius de blanqueig de capitals i frau a la Hisenda Pública, segons fonts fiscals, i que havia d’abstenir-se d’aquesta investigació en benefici del Suprem, en ser aquest l’òrgan competent, tenint en compte l’aforament del monarca.

En el decret, Luzón relata els fets investigats i comunica l’existència d’indicis delictius. Delgado va dictar una ordre divendres passat en què designa aquesta investigació al fiscal de la sala del Suprem de l’especialitat de delictes econòmics, Juan Ignacio Campos.

Silenci absolut des de La Zarzuela en relació amb la decisió del Suprem, mentre que el govern espanyol va dir que “la justícia es igual per a tothom”. Per la seva banda, ERC va contactar amb altres grups del Congrés per demanar de nou una comissió d’investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona