Política

ERC i Cs pressionen Sánchez per la mesa en sentit oposat

Garzón vol reunir la taula després de les eleccions catalanes

Els republicans la volen ja i insten Podem a frenar el gir a la dreta

Ciutadans s’allunya del pressupost si hi ha “mesa de privilegis”

La geometria variable és una benedicció del destí quan hi ha opció de pacte a la dreta i a l’esquerra i un president pot jugar amb dues baralles, però alhora pot esdevenir un esport de risc quan es tensa la corda i els aliats es repel·leixen i pressionen en un sentit oposat. I això és el que ara viu Pedro Sánchez, que somnia amb la quadratura del cercle d’unir a bord tant ERC com Ciutadans i que veu que els dos partits es repel·leixen i exigeixen el contrari al voltant de la mesa de diàleg sobre el conflicte polític: mentre que els republicans volen que es convoqui com més aviat millor al juliol, els d’Inés Arrimadas volen que no es torni a convocar perquè és “la mesa dels privilegis a presos” o bé es retiraran i no negociaran el pressupost del 2021. Atrapat en aquest joc de la sokatira entre ERC i Cs, al govern de Sánchez una primera veu, la del ministre de Consum i també líder d’IU, Alberto Garzón, aposta ja per no reunir la mesa fins que passin les eleccions catalanes –és a dir, fins a la tardor– per tal de dialogar “sense mirar les enquestes de cua d’ull”.

L’atenció del govern de Sánchez i del PSOE es concentrarà cada dia més en el País Basc i Galícia –en detriment de l’agenda catalana– i així serà fins a la data de les eleccions del 12 de juliol. Però al mateix temps es juga una partida múltiple en tres taulers: el de la represa de la mesa de diàleg que va néixer el 26 de febrer i que és el preu d’ERC a la investidura; el d’un pacte en la comissió de reconstrucció sobre les cicatrius del coronavirus, i el de la negociació del pressupost del 2021.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va adreçar una crida a la consciència a Podem sobre l’afició que té el govern de coalició de buscar la dreta de Cs com a aliada en aquesta fase de nova normalitat i després que els d’Arrimadas han votat a favor de les sis pròrrogues i s’ofereixen per als comptes públics. “La nostra pregunta és a Podem: se senten còmodes amb aquest possible acord amb Cs? Esperàvem més de Podem”, avisava Vilalta.

Cs, que abjura ara de la foto de Colón amb el PP i Vox i busca un perfil propi, està disposat a explorar la possibilitat d’imprimir el segell liberal al pressupost de Sánchez i Iglesias tot i tenir només 10 escons, però la portaveu del partit, Melisa Rodríguez, avisa que la mesa de diàleg els expulsa a ells. “Es posa molt difícil negociar el pressupost si segueix la mesa de la infàmia i dels privilegis a presos”, va dir la dirigent canària de Cs.

A ERC no va agradar que ahir Garzón advertís que tenir unes eleccions catalanes a l’horitzó “afectarà” a l’hora de reunir la mesa. “La mesa de diàleg ha de servir per corregir un problema estructural i estaria bé que debatés solucions sense estar mirant de cua d’ull les enquestes electorals”, va dir Garzón a Catalunya Ràdio. “L’ideal seria després de les eleccions”, va reblar Garzón tot obrint la porta a ajornar-la a l’octubre.

En una entrevista a RAC1, però, el ministre de Sanitat i un fix a la mesa, Salvador Illa, va apuntar a “celebrar-la la segona quinzena de juliol si es donen les condicions” i va explicar que caldrà veure “què passa en l’àmbit independentista”, en el qual veu “discrepàncies d’opinió”. Més directa és la portaveu del PSC, Eva Granados, que posa noms a la divisió: “Torra està en rumb de confrontació. Aragonès haurà de decidir si vol diàleg o confrontació. Que es posin d’acord.”

LES FRASES

Pregunta a Podem: se senten còmodes amb possibles acords amb Cs? N’esperàvem més, de Podem
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Torra està en rumb de confrontació i que Aragonès digui si vol això o diàleg. Que es posin d’acord
Eva Granados
portaveu del PSC
Esperar després de les eleccions per reunir la mesa seria l’ideal i no dialogar mirant de cua d’ull les enquestes
s
Alberto Garzón
ministre de consum
Ens posa molt difícil negociar el pressupost si segueix la mesa de la infàmia i dels privilegis a presos
Melisa Rodríguez
portaveu de ciutadans

El síndic vol un acord en els comptes

El síndic de greuges en funcions, Rafael Ribó, va animar ahir els grups parlamentaris a acordar una reforma del pressupost del 2020, que, segons ell, és inadequat per respondre a la crisi de la Covid-19. En el si de la comissió parlamentària i per presentar l’informe anual del 2019 –amb conclusions que ell ja admet que estan superades per l’emergència del coronavirus–, Ribó convidava els diputats presents a treballar per “adaptar de manera valenta” els comptes del 2020 “als reptes” de l’actual situació i va esmentar les llistes d’espera i l’atenció primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia