Política

Puigdemont accelera per quedar-se JxCat, i la Crida camina cap a la dissolució

Promou una modificació al registre de partits per canviar-ne el representant legal

El PDeCAT reivindica els drets electorals i insta a defugir els personalismes

Carles Puigdemont està decidit a utilitzar la marca Junts per Catalunya per presentar-se a les pròximes eleccions i promou una modificació de la fitxa de JxCat al registre de partits per canviar-ne el representant legal. JxCat s’hi va inscriure l’11 de juliol del 2018 –pocs dies abans que Marta Pascal plegués com a coordinadora nacional del PDeCAT– amb domicili social a la Rambla de Catalunya i a nom de Laia Canet, aleshores consellera del PDeCAT del districte de l’Eixample, que hi consta com a presidenta.

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, va assegurar ahir que notícies com aquesta no ajuden a generar un clima de confiança “per afrontar en positiu” les negociacions sobre la reordenació de l’espai, unes negociacions que, de fet, l’entorn de Puigdemont dona per acabades sense acord. En una entrevista a Ràdio 4, Solsona va insistir que el seu partit té els drets associats a la coalició electoral JxCat –formada per CDC i el PDeCAT–. “No és que ens apropiem de res. Diem que JxCat no és possible sense el PDeCAT”, va subratllar. En aquest sentit, va lamentar que l’altra part “hagi pres decisions que no van d’acord amb la voluntat de diàleg”.

Una vegada més, l’alcalde de Mollerussa va negar que l’escull de les negociacions siguin les quotes, sinó definir el model de país i la governança mentre no s’aconsegueix la independència. El portaveu del PDeCAT no es va estar d’enviar un dard a Puigdemont quan va defensar que cal “defugir de personalismes i del qui” per centrar-se en “el com i què es vol representar”. El PDeCAT no vol quedar diluït dins la nova formació que impulsen una cinquantena de persones, entre les quals hi ha els presos polítics del PDeCAT Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, i que es fundarà el pròxim dia 25.

Mentrestant, la Crida Nacional, fundada per Puigdemont i Jordi Sànchez, camina cap a la dissolució. L’organització té previst consultar els seus socis quin ha de ser el futur de l’entitat, entre dijous i dissabte de la setmana vinent. La direcció aposta obertament per dissoldre’s i integrar-se al nou partit de Puigdemont, que és el que demanen que també faci el PDeCAT.

Des del govern de la Crida comparteixen i reconeixen com a pròpies les bases fundacionals de la nova formació: la unitat, la transversalitat i la determinació per continuar el mandat del referèndum del 2017. En un comunicat, entenen que el nou partit esdevindrà el referent social i polític que defensarà el mandat de l’1-O i s’hi aboquen amb la voluntat “de sumar-hi la gent, de reforçar-lo i convertir-lo en una eina útil per guanyar una Catalunya independent en forma de República”.

En els pròxims dies s’anunciarà la fórmula exacta de la pregunta de la consulta i es convocarà una assemblea que haurà de prendre la determinació dels adherits de manera vinculant.

El president a l’exili s’adreça a Merkel

L’eurodiputat Carles Puigdemont va reclamar ahir a la cancellera alemanya, Angela Merkel, que exigeixi a l’Estat espanyol que “respecti l’estat de dret” per accedir al fons de recuperació post-Covid. “Cal exigir als països on es vulneren els drets fonamentals, com és el cas d’Espanya, que respectin l’estat de dret”, va defensar en el marc d’un debat en el ple de l’eurocambra.

En aquest sentit, el president a l’exili va apostar per “vincular” el paquet econòmic europeu a “la consolidació democràtica” dels estats de la Unió Europea: “Sortir d’aquesta crisi no pot implicar entrar en una crisi de drets civils.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia