Política

Hisenda permetrà gastar superàvit als consistoris

Proposa que donin els 14.000 milions a l’Estat i que ara en gastin uns 5.000

El ministeri d’Hisenda permetrà als ajuntaments gastar 5.000 milions d’euros del superàvit que tenen acumulat i immobilitzat als bancs per la llei d’estabilitat del 2011 perquè l’inverteixin en política de cures, mobilitat, desenvolupament sostenible i cultura. Fonts del govern espanyol van informar ahir que Hisenda ha enviat aquesta proposta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), segons l’ACN.

L’acord preveu que les entitats locals constitueixin voluntàriament un préstec a favor de l’administració general de l’Estat pel total dels seus romanents de tresoreria (uns 14.000 milions d’euros). Hisenda efectuarà un ingrés no financer que en dos anys, com a mínim, representarà el 35% dels fons aportats. Aquest any, Hisenda transferiria 2.000 milions d’euros i el 2021, 3.000 milions més. Els 9.000 milions d’euros restants es tornarien als ajuntaments en un termini de 10 anys. Les mateixes fonts admeten que alguns alcaldes volen disposar lliurement del seu romanent per poder-lo gastar quan i com vulguin. Això faria que incomplissin la llei d’estabilitat pressupostària, assenyalen. Per això, Hisenda proposa generar un ingrés financer per als alcaldes que els permeti incrementar les seves partides pressupostàries. A banda, Hisenda proposa que s’aprovi un fons de 275 milions per compensar el dèficit dels serveis de transport de competència municipal durant l’estat d’alarma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia