Política

Independentistes, nacionalistes i Més País volen investigar Renfe, Adif i Ineco per suposades comissions del rei emèrit

Demanen un espai al Congrés per esbrinar l’actuació d’aquestes empreses públiques en les obres de l’Alta Velocitat a la Meca

ERC, JxCat, CUP, Compromís, PNB, EH Bildu, Més País, BNG i Nueva Canarias sol·liciten crear una comissió d’investigació al Congrés per indagar si Renfe, Adif i Ineco han pagat comissions per la construcció de l’AVE a la Meca i les presumptes activitats il·lícites de Joan Carles I. El líder de Compromís, Joan Baldoví, espera que no hi hagi cap impediment perquè més d’una trentena de diputats vulguin investigar tres empreses públiques finançades amb diners públics: “Si algú va cobrar comissions, algú en va pagar”. A més, ha afirmat que no entendrien que el PSOE no donés suport a aquesta investigació.

Baldoví, màxim impulsor d’aquesta iniciativa, a la qual s’hi han sumat els altres grups nacionalistes, independentistes i Més País, ha fet una crida a l’esperança i ha dit que espera que les empreses que van construir el ferrocarril a la Meca “no siguin també inviolables”. “L’objecte de la comissió és molt simple: esbrinar si empreses públiques espanyoles van pagar comissions per obtenir l’adjudicació, a qui les van pagar i si estan degudament declarades”, ha resumit. Per tot plegat, ha demanat que cap altre grup s’empari en la inviolabilitat i que “els partits que han bloquejat sistemàticament comissions d’investigació sobre la monarquia ara no bloquegin aquesta”. I ha reivindicat el dret com a diputats de fiscalitzar l’actuació d’empreses públiques espanyoles “finançades amb diners de tots”.

El líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, ha dit que aquesta és una comissió “díficil de tombar, per no dir impossible”. Ha dit que es tracta “d’investigar els corruptors” i “saber què ha passat amb aquestes empreses públiques que fomentaven les comissions Joan Carles I”. El diputat de JxCat Sergi Miquel també ha recordat que ja s’han bloquejat d’altres iniciatives que volien donar llum a presumptes casos de corrupció i ha reclamat que de la institució en pugui sortir “una millor democràcia”.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha dit que no entendrien que aquesta comissió que ara proposen no tirés endavant perquè “hi ha noms i cognoms dels responsables polítics i les empreses”. “No hauria d’estar en dubte que la corrupció cal investigar-la i perseguir-la”, ha afegit.

Per part de Bildu, la portaveu Mertxe Aizpurua ha subratllat “la insistència” d’aquests partits, convençuts ara que al final “aconseguiran alguna cosa” per posar llums a les presumptes activitats il·lícites del rei emèrit. “Aquest cop donem menys marge a l’escapisme”, ha advertit Aizpurua, que ha carregat pel “blindatge autoritari” de la resta de formacions davant aquesta demanda.

El líder de Més País, Iñigo Errejón, creu que tot plegat és “un test d’estrès sobre la qualitat democràtica espanyola” i ha defensat que investigar sobre l’AVE a la Meca entra dins de la seva funció com a representants al Congrés. “Seria inconcebible que no poguéssim exercir el control”, ha avisat Errejón, que insisteix que tot plegat “no és un debat sobre Espanya ni sobre la forma d’Estat, ni sobre si monarquia o república”.

Baldoví ha destacat que estarien “encantats” amb que Unides Podem se sumés a aquesta iniciativa, de la qual ha assegurat que encara no n’han parlat. Amb tot, ha defensat que la millor manera de donar-hi suport és “votant a la Mesa perquè es pugui tirar endavant aquesta iniciativa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia