Política

Trump prohibeix qualsevol negoci amb TikTok

Firma una orde executiva per la qual no es poden fer transaccions amb l’empresa matriu ByteDance

La Xina denuncia repressió política i ho considera un desvergonyit acte d’hegemonia

la Xina va considerar ahir que l’orde dels Estats Units de prohibir les transaccions amb els gegants tecnològics xinesos ByteDance (TikTok) i Tencent (WeChat) és un “desvergonyit acte d’hegemonia”, i va afirmar que Washington “provarà l’amarg fruit de triar els seus propis interessos sobre els principis del mercat”.

El president dels EUA, Donald Trump, va signar dijous una ordre executiva per la qual prohibeix qualsevol transacció o negoci amb ByteDance i amb Tencent en un termini de 45 dies “per protegir la seguretat nacional”. “Els Estats Units han de prendre accions agressives en contra dels propietaris de TikTok per protegir la nostra seguretat nacional”, va afirmar Trump en el text de l’ordre executiva, que eliminaria l’aplicació als Estats Units si no canvia de mans. Trump sosté que TikTok suposa una amenaça per a la seguretat nacional dels EUA i està buscant forçar la seva venda a una empresa estatunidenca com Microsoft, que ha mostrat interès per la popular xarxa social.

“La recopilació de dades (de TikTok) amenaça de permetre que el Partit Comunista Xinès accedeixi a la informació personal i privada dels estatunidencs, la qual cosa potencialment permet a la Xina rastrejar les ubicacions dels empleats i contractistes federals, crear expedients d’informació personal per a xantatges i realitzar espionatge corporatiu”, sosté l’ordre.

Trump va assegurar que TikTok crea “riscos reals” per als EUA, per la qual cosa va prohibir qualsevol negoci amb la seva empresa matriu, un moviment que pot forçar ByteDance a vendre la seva xarxa social en els pròxims 45 dies.

En la seva roda de premsa diària, el portaveu del Ministeri d’Afers Exteriors xinès,Wang Wenbin, va urgir l’administració nord-americana a “escoltar les veus racionals del seu país i de la comunitat internacional, corregir els seus errors i deixar de polititzar els assumptes econòmics i oprimir les empreses”. Wang va qualificar l’orde de Trump d“hegemonia en plena exhibició”, i va assegurar que els EUA utilitzen la seguretat nacional “com a excusa per abusar del poder estatal i frenar les empreses sense cap base”, amb finalitats polítiques. “Els EUA provaran en última instància l’amarg fruit de triar l’interès propi sobre els principis de mercat i les regles internacionals, la qual cosa només conduirà a un declinar de la seva moralitat, la seva imatge nacional i la seva confiança internacional”, va dir.

La campanya dels EUA contra les grans tecnològiques xineses va començar fa més d’un any amb Huawei, a les quals s’han afegit ara ByteDance i Tencent, aquesta última amb nombroses inversions arreu del món.

LA XIFRA

45
dies
té l’empresa matriu de TikTok per vendre la xarxa social, segons l’orde executiva firmada per Trump.

La xarxa social anirà a la justícia

TikTok, la xarxa social xinesa vetada per raons de seguretat nacional als Estats Units, va assegurar ahir que farà tot el possible per revertir aquesta decisió i que, si Washington es nega a fer-ho, acudirà a la justícia estatunidenca. En un comunicat publicat al seu lloc web, TikTok assegura que se sent “sorpresa” per l’ordre executiva signada per Trump, per la qual prohibeix qualsevol transacció amb el seu desenvolupador, la tecnològica xinesa ByteDance. “Utilitzarem tots els recursos (legals) de què disposem per garantir que no es rebutja l’estat de dret; si no és amb l’administració serà amb els tribunals dels Estats Units”, afirma en la nota. La xarxa social, que té uns 100 milions d’usuaris al país nord-americà, considera que no s’han respectat els procediments deguts ni s’ha respectat la llei, i que el govern dels EUA mai s’ha prestat a buscar una “solució constructiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia