Política

Denúncies d’abusos i tortures a presons a manifestants opositors a Lukashenko a Bielorússia

Les protestes es repeteixen des que diumenge passat el president bielorús es proclamés guanyador de les eleccions amb un 80% dels vots favorables

Organitzacions de drets humans bielorusses han denunciat aquest dijous nombrosos casos d’abusos i tortures a les presons on estan retinguts els manifestants opositors detinguts des de l’esclat, diumenge passat, de les protestes postelectorals contra el president bielorús Aleksandr Lukashenko.

“Existeixen nombrosos testimoniatges de crueltat, violència i ús injustificat de la força física i d’equips especials contra la gent”, assenyala el comunicat, penjat al portal Iniciativa Legal.

Els maltractaments tenen lloc tant en ser detinguts els manifestants com durant el trasllat en furgons i autobusos policials, en comissaria o en els centres de detenció situats a Minsk o als afores de la capital bielorussa.

“Exigim el cessament immediat de qualsevol acte de tortura o tracte cruel”, assenyalen els activistes, que van apel·lar al ministre bielorús de l’Interior, Yuri Karaev. Segons els activistes, els manifestants “es troben en condicions inhumanes i molts són víctimes de tortures”.

“Els colpegen i els retenen en cel·les plenes de gom a gom —40 o 50 persones en cel·les destinades a 4 o 6 persones—, per la qual cosa no poden dormir de nit i a la gent li falta aire i espai. També ens van informar que no els donen menjar i que quan s’asseuen els comencen a colpejar”, assenyalen.

Per tot això, dotze organitzacions, entre les quals figura Vesna, el Comitè Hèlsinki o l’Associació Bielorussa de Periodistes, exigeixen l’alliberament de tots els detinguts davant la impossibilitat de garantir-los un tracte humà i l’obertura d’una recerca sobre els abusos i tortures.

Entre els retinguts figuren 23 periodistes, que encara no han estat alliberats, segons l’associació de periodistes, que xifra en 68 reporters bielorussos i estrangers els detinguts des del diumenge.

Alguns reporters alliberats van denunciar que havien estat colpejats al cap, l’esquena i les cames en els centres de detenció, on alguns manifestants tenien braços, cames i costelles trencades, però els privaven de tractament mèdic.

Les xarxes socials reprodueixen imatges de manifestants amb el cos ple de blaus i testimoniatges de veïns dels centres de detenció, on se senten crits de dolor fins a altes hores de la matinada.

Segons Interior, prop de 7.000 persones han estat detingudes des del diumenge, manifestants que, segons Lukashenko, serien en la seva majoria criminals i aturats.

Lukashenko, la reelecció del qual el diumenge va ser el detonant de les protestes, ha defensat l’actuació de la policia, alguns dels membres de la qual es van negar a reprimir les protestes o van abandonar les seves files.

Tant els EUA com la Unió Europea i diversos països veïns de Bielorússia han rebutjat la victòria electoral de Lukashenko, condemnant la repressió policial i ha exhortat a Minsk a obrir un diàleg amb l’oposició.

Per la seva banda, l’oposició bielorussa, que nega estar darrere de les protestes, que considera espontànies, demanda la fi de la repressió, l’alliberament dels presos polítics i la repetició de les eleccions presidencials, i, a més, ha cridat la comunitat internacional a reconèixer com a legítima presidenta a la seva candidata, Svetlana Tijanóvskaya, exiliada a Lituània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona