Política

Girona s’entrega a la Diada

Els gironins s’han desplaçat al llarg d’una dècada a Barcelona per participar en les celebracions massives de l’ANC i Òmnium, amb l’excepció del 2013 i el 2016, anys de la Via Catalana i la concentració de Salt

Les diades massives organitzades per l’Assembla Nacional Catalana (ANC) i Òmnium a Barcelona han empès els ciutadans de les comarques de Girona cap a la capital catalana al llarg de l’última dècada. Durant aquest període, les celebracions als pobles i ciutats de Girona han quedat reduïdes a actes de petit format organitzats per ajuntaments, partits polítics o entitats, però sempre programats en hores que no interferissin el desplaçament o la celebració de l’acte central a Barcelona.

Només hi ha l’excepció de dues diades de l’ANC i Òmnium que es van traslladar, entre d’altres zones del país, a territori gironí. La primera va ser la del 2013, en què una llarga cadena humana de 400 quilòmetres va creuar el territori des del Pertús, el primer municipi de la Catalunya del Nord, fins a Vinaròs, el primer del País Valencià. La cadena recorria l’antic traçat de la via Augusta per l’N-II i, en el cas de Girona, va passar per alguns dels llocs més emblemàtics de la demarcació, com ara el Museu Dalí de Figueres o la catedral de Girona. La via estava dividida en trams al llarg del seu recorregut, i l’últim era el que acabava a la Jonquera (722). Amb tot, la cadena es va ampliar en sentit nord amb quatre trams suplementaris coordinats per la territorial nord-catalana de l’ANC, i es va superar així l’expectativa dels organitzadors. La via finalment es va endinsar uns dos quilòmetres en territori nord-català gràcies a la participació d’unes tres mil persones provinents d’una banda i l’altra de l’Albera. La llarga cadena humana va tenir al llarg de tot el seu recorregut, i dels ramals previstos, un milió i mig de participants.

Salt, amb Berga, Lleida, Tarragona i Barcelona, va ser un dels cinc escenaris triats per l’ANC i Òmnium per celebrar la Diada Nacional del 2016 sota el lema A punt. L’organització va xifrar en un milió i mig la participació total en la manifestació. D’aquests, 200.000 es van concentrar al passeig dels Països Catalans de Salt, cosa que convertia la mobilització en la més important de la història de les comarques de Girona.

Els 1,2 quilòmetres de recorregut van quedar plens de gom a gom, i el formigueig de gent que arribava a peu des de la ciutat de Girona va ser constant durant hores. L’ANC va noliejar fins a 150 autocars provinents de tota la demarcació, i els aparcaments públics van quedar saturats. L’acte va començar a les 17.14 hores a Lleida, i el torn de Salt va arribar a les 17.28. A la primera fila de la manifestació hi havia Carles Puigdemont, que va viure el seu primer 11 de setembre com a president de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia