Política

Carrizosa dóna per feta la inhabilitació de Torra i emplaça l’oposició a vigilar que “no se surti amb la seva”

El líder de Cs al Parlament veu Catalunya “paralitzada” mentre JxCat i ERC discuteixen per la data de les eleccions

El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha donat per feta la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, i ha emplaçat la resta de grups de l’oposició a “explorar fórmules” per tal que el cap del Govern “no se surti amb la seva”. Ho ha dit al debat de política general d’aquest dimecres, dia abans que Torra vagi al Tribunal Suprem, que ha de decidir si l’inhabilita. Carrizosa, que ha dit “adéu” a Torra, ha avisat que el ple d’aquesta setmana “és possible que sigui l’últim” del president i ha avançat que parlarà amb la resta de grups per afrontar aquest escenari. Cs vol una resposta dels partits no independentistes en cas que el president no vulgui renunciar al seu càrrec i prolongui el “bloqueig” institucional.

Carrizosa ha carregat contra la gestió del Govern i els “cops de colze” entre JxCat i ERC per la data de les futures eleccions, que han provocat que Catalunya estigui “paralitzada”. “No hi ha futur amb vostès al capdavant de la Generalitat”, ha assegurat, i ha acusat Torra de centrar la seva intervenció en donar les culpes “a Madrid” dels problemes dels catalans. “Quan més necessitaven els catalans gestió, han trobat un president que ha prioritzat tot el que no era gestió, perquè ja va dir que no venia a gestionar”, ha criticat.

Per al dirigent taronja, la gestió de la pandèmia de covid-19 per part del Govern ha estat “pitjor” que en altres comunitats autònomes perquè “han pensat més en els vots de la seva parròquia que en les persones”. “Han utilitzat la pandèmia pel procés”, els ha retret. Davant de la insistència de Torra en reclamar al govern espanyolun subsidi per als pares que hagin de cuidar fills en quarantena durant el curs escolar, Carrizosa ha instat el president a donar suport al permís retribuït que impulsa Cs perquè hi hagi una única solució al conjunt de l’Estat: “Digui al seu grup dividit a Madrid que voti a favor d’aquesta mesura de Cs. Facin política a la resta d’Espanya”.

Aquest és el primer debat de política general en què Carrizosa respon a Torra –el 2018 ho va fer Inés Arrimadas i l’any passat, 2019, Lorena Roldán– i el nou candidat de Cs a la Generalitat ha reconegut al president haver evitat parlar explícitament del procés independentista. No obstant això, ha acusat el sobiranisme de promoure un “entorn tòxic” a la Generalitat i al Parlament pressionant funcionaris i controlant-los, ha dit. “Com ho deuen estar passant tants funcionaris tancats en els quatre murs amb companys posats a dit vigilant per vostès i les parets plenes de llacets grocs?”, ha preguntat.

El cap de l’oposició ha vinculat aquest ambient al “clima ideològic hostil al dissident” que creu que promou l’independentisme “assenyalant explícitament els jutges i aplaudint acusats de terrorisme”, en referència als membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts la tardor passada, als quals l’Audiència Nacional va acusar de terrorisme. Per això, ha lamentat que la sentència del Suprem sobre el referèndum de l’1 d’octubre de 2020 no servís per “tancar el capítol del fracàs del procés” i ha garantit que, si Cs governa Catalunya, enviaran el procés “a la paperera de la història”. “Del Govern de l’embolic al Govern efectiu”, ha resumit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia