Política

Argentina

La crisi econòmica

Amb la mirada a Washington

El govern del president Fernández ha d’emprendre una dura renegociació amb l’FMI després de resoldre el deute privat

El país sud-americà afronta un 2021 difícil per l’augment de la pobresa provocat per la pandèmia

Els partits de l’oposició acusen el govern de no tenir un rumb clar i d’espantar els inversors estrangers

Fa poc més d’un mes, l’Argentina va anunciar, per fi, un acord amb els seus creditors externs. Després de mesos de negociacions, va aconseguir que més del 90% dels tenidors de bons de deute per un valor de 66.000 milions de dòlars (60.000 milions d’euros) acceptin reduir a menys de la meitat el cobrament d’interessos i un nou calendari de pagaments.

L’acord suposa per a l’Argentina un estalvi de 28.000 milions d’euros en una dècada. Com a conseqüència immediata, a més, va sortir de la suspensió de pagaments en què havia entrat durant els últims mesos de Mauricio Macri. “Ara tenim l’horitzó clarificat”, va proclamar el president, Alberto Fernández.

El país sud-americà, però, no té, ni de bon tros, resolts els seus problemes: ben a tocar l’espera el Fons Monetari Internacional (FMI).

La negociació entre l’Argentina i els seus creditors en dòlars va durar més del que s’havia previst. Quan el govern del president Alberto Fernández va prendre possessió al desembre, va apostar per un acord per al maig com a molt tard, però va haver d’esperar fins a l’agost. La crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 i el confinament decretat el 20 de març passat van complicar les coses, fins al punt que el ministre d’Economia, Martín Guzmán, va declarar que “les reunions per videoconferència” no es podien comparar amb converses cara a cara. Finalment, l’Argentina va cedir en detalls legals de la seva oferta, i els creditors van acceptar reduir els interessos des de més del 7% a poc més del 3%. El risc del país, que mesura el diferencial que ha de pagar per endeutar-se respecte als Estats Units, va caure finalment, dimecres, de més de 2.000 punts a poc més de 1.000.

Resolt el conflicte amb el seu deute privat, el govern iniciarà converses amb l’FMI, al qual deu els 44.000 milions de dòlars que l’organisme ha prestat a l’Argentina des del 2018. El ministre Guzmán preveu tancar la negociació el març de l’any vinent. El Fons no pot fer quitació de capital, però sí que pot ajornar venciments i aportar nous crèdits per cancel·lar obligacions.

Mentrestant, l’Argentina se les haurà d’enginyar per aconseguir diner fresc per cobrir un dèficit fiscal que calcula per damunt del 6% durant el 2021.

“Serà clau per a l’Argentina l’acord amb el Fons, perquè servirà de paraigua per habilitar o no el que puguin ser nous desemborsaments. Sense acord amb el Fons, és difícil que l’Argentina pugui rebre diner fresc; és més possible que rebi diner per cobrir els venciments que ja té amb organismes multilaterals”, diu Sebastian Briozzo, líder analític de qualificació sobirana i finances públiques d’S&P Global.

“Si de la negociació amb el Fons no surt un programa econòmic de mitjà termini, no veig possible que els organismes decideixin augmentar la seva exposició a l’Argentina”, adverteix. “Vam resoldre un deute impossible en la pitjor crisi econòmica que es recorda i enmig d’una pandèmia. Ara tenen un millor escenari per projectar els seus negocis”, va dir Alberto Fernández quan va anunciar l’acord. Sense diners externs, però, l’Argentina afrontarà un 2021 molt dur.

Les estadístiques oficials preveuen que les restriccions derivades de la pandèmia faran pujar 15 punts la pobresa, fins al 50%. Cal remuntar-se a la crisi del corralito del 2001 i el 2002 per trobar una xifra semblant. El país arrossega, a més, problemes estructurals irresolts, com ara un alt dèficit fiscal, baixa inversió, una inflació anual superior al 40% i la moneda per terra. Els 44.000 milions de dòlars que va rebre de l’FMI es van destinar, en bona part, a un esforç inútil per apuntalar el peso, que des del 2015 ha perdut més del 80% del seu valor respecte al dòlar.

El ministre Guzmán no ha presentat un pla econòmic i demana esperar fins a finals de setembre per trobar línies generals en el pressupost que enviarà al Congrés. “La idea és promoure la producció local per generar ocupació”, diu. L’oposició al govern d’Alberto Fernández, per contra, acusa el govern de no tenir un rumb clar i espantar els inversors. La gran batalla, de tota manera, es lliurarà a Washington, on el directori de l’FMI rebrà una proposta de reestructuració del deute. L’única cosa clara és que l’Argentina no pot complir els compromisos que va assumir amb el Fons fa només dos anys.

Diners importats del Brasil

El Banc Central de l’Argentina imprimeix bitllets les 24 hores del dia per poder finançar la paralització econòmica causada per la pandèmia i per no perdre la cursa contra la inflació. Tanmateix, les seves dues plantes d’impressió no donen l’abast i els argentins tindran ara diners importats.

El govern ha pagat 18 milions d’euros a la Casa de la Moneda del Brasil per a la impressió urgent de bitllets de 1.000 pesos, els de més denominació, equivalents a uns 10 euros al canvi oficial i poc més de 6 euros en el mercat negre. La circulació de moneda ha crescut un 45% des del gener, en una societat acostumada a l’ús d’efectiu i reticent als sistemes de pagament electrònic.

Segons el diari econòmic brasiler Valor, el contracte amb la Casa de la Moneda del Brasil suposa la impressió de 400 milions de bitllets abans del desembre, quan a l’Argentina augmenta la demanda per les festes de finals d’any i les vacances d’estiu.

20.3.20
Es va decretar
la quarantena obligatòria al país, vigent almenys fins al 20 d’aquest mes per una nova pròrroga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia