Política

Aragonès: “Ens vam treure el rei de sobre l’1 i el 3 d’octubre”

El president en funcions va recordar el discurs en què Felip VI va donar el vistiplau “als atacs a la gent de les escoles”

Carrizosa nega que els republicans tinguin prou força per deposar el monarca

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, va fer al·lusió ahir al monarca espanyol, l’endemà de la visita que Felip VI va fer a Barcelona. Per Aragonès, la monarquia ja forma part del passat a Catalunya, on, va apuntar, “tenim molt clar que no sols no tenim rei, perquè ens el vam treure de sobre l’1 i el 3 octubre, sinó que volem ser amos del nostre destí”.

Durant la presentació a Vilanova i la Geltrú del llibre Tornarem a vèncer, del president d’ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general del partit, Marta Rovira, el president en funcions va recordar l’aparició del monarca a la televisió el 3 d’octubre del 2017, quan Felip VI “va deixar molt clar que ens volia continuar tenint com a súbdits” i, va agregar Aragonès, “va donar el segell reial a l’«A por ellos» que s’havia convertit en porres i atacs a la gent de les escoles”. “En el joc de la força –va prosseguir– ens envien guàrdies civils, policies nacionals, fiscals, la cúpula judicial alineada amb la dreta, el rei..., tots allà.”

En la seva al·locució, Aragonès es va esplaiar també en clau electoral sobre el rumb que cal seguir a partir d’ara. A més de recordar que Catalunya ha de ser “responsable de les decisions que afecten el seu dia a dia”, va apuntar que, per ERC, “guanyar no és guanyar unes eleccions”, sinó “aconseguir la independència” per “tenir la millor caixa d’eines perquè la gent visqui millor”.

En aquest sentit, l’ara president i responsable econòmic català, va fer una crida a “recuperar la complicitat entre el carrer i les institucions”, que, va insistir, va ser “una de les claus de l’èxit de l’1-O”.

“Quan juguem al joc de la democràcia –va afegir Aragonès– som forts: per això l’1 d’octubre anava d’urnes i paperetes, i per tant aquí és on hem de ser més forts, hem de sumar àmplies voluntats, molts més dels que som ara”, va reclamar, abans de reblar que els catalans “volem ser independents, que és l’única manera que deixarem de ser independentistes”.

D’altra banda, el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va carregar ahir contra els qui van rebutjar la presència del rei afirmant que “els republicans no tenen la força necessària per deposar la monarquia”. En una entrevista a l’ACN, el líder de l’oposició a lloar el viatge del cap d’Estat espanyol a Catalunya i va alertar que “l’aliança independentisme-populisme d’esquerres ens donarà anys de crits i de soroll, però no poden fer res més que cridar i fer soroll”.

Lleida rebutja l’emèrit

El ple de la Paeria de Lleida va avalar retirar els reconeixements al rei emèrit que hi ha a la ciutat, com ara el nom de vies públiques, edificis o centres formatius. El paer en cap, Miquel Pueyo, va anunciar que la setmana vinent es retirarà el bust de Joan Carles I del saló de sessions per traslladar-lo a l’Arxiu Arqueològic d’Aubarés. El ple, que també va refusar la sentència “grotesca i desproporcionada” que inhabilita Quim Torra, va manifestar “el rebuig al sistema monàrquic espanyol, que presenta sòlids indicis de corrupció i és hereu del franquisme”, i va expressar el suport a qualsevol iniciativa “per denunciar l’opacitat de la monarquia”..

LA FRASE

Volem ser independents, que és l’única manera de deixar de ser independentistes
Pere Aragonès
vicepresident en funcions de president de la Generalitat

Noves mobilitzacions dels CDR

En línia amb les protestes dels últims dies, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat una mobilització a la plaça Urquinaona de Barcelona per a dimecres vinent, a les vuit del vespre, coincidint amb el primer aniversari de la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes. “Sentenciem-los” serà el lema que els CDR utilitzaran en la protesta, segons van difondre ahir a través de les xarxes socials. Es dóna la circumstància que el partit d’extrema dreta Vox ha presentat una denúncia a Barcelona contra els CDR per delicte contra la corona, per les protestes de divendres, en les quals, van argumentar, “es va guillotinar una foto de Felip VI i va aparèixer a terra un cap de porc amb una corona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES