Política

Es busca president candidat

Els partits inicien una precampanya llarga amb la mirada en el 14 de febrer i l’epidèmia

Els grups renuncien a buscar candidat en aquests dos mesos

Nou registre històric ahir en el Parlament de Catalunya amb la presentació i publicació de la resolució que dona compte de la manca de candidats per substituir el president inhabilitat, Quim Torra. Com ja sol passar en aquests darrers anys, la cambra va viure un fet inèdit amb la decisió dels grups parlamentaris de no presentar cap proposta. Tanmateix, d’acord amb la llei de Presidència, amb l’anunci fet ahir pel president Roger Torrent s’ha activat el rellotge per tornar a buscar un president. Si en un termini de dos mesos continua sense aparèixer cap postulant a la presidència de la Generalitat es convocaran de forma automàtica les eleccions, que, d’acord amb els 54 dies reglamentaris, tindran lloc el 14 de febrer. Caldrà estar atents ara a l’evolució de l’epidèmia, perquè el context sanitari és l’únic que podria fer variar l’agenda política. Per ara, ahir, ja amb el rellotge en marxa, les intervencions dels presidents dels grups parlamentaris començaven a recordar un període preelectoral que es farà molt i molt llarg fins al febrer.

JxCat, ERC i Cs van fer referència al llindar del 50% com a fita a assolir per l’independentisme, tot i que ahir els de Puigdemont i Junqueras van acostar posicions i van advertir que potser amb el 50% no serà suficient per declarar la independència, però si per “prendre decisions que permetin avançar per aconseguir la independència”, va afirmar el president de JxCat al Parlament, Albert Batet. “Estic convençut que estarem a l’altura”, hi va afegir sense concretar quins són els passos que s’haurien de seguir en cas que es produís aquest escenari. El president d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, també es va referir a superar el 50% com un “repte i una oportunitat”, però va avisar que no serà “l’element definitiu”. “Qui ho insinuï, enganyarà”, va alertar. Per Sabrià, de la mateixa manera que no és definitiu, superar el 50% sí que és “imprescindible”. Sabrià també va admetre que l’escenari actual no era l’opció d’ERC, que volia reduir al màxim la provisionalitat, i hi va afegir que si Torra hagués convocat eleccions avui s’estaria “a punt de formar un govern fort per fer front a la pandèmia”. La diputada Maria Sirvent, de la CUP, també va criticar que el govern no ha acompanyat el “poble organitzat”, sinó que s’ha caracteritzat per les “batalles partidistes i el repartiment de cadires”. Sirvent va fer una crida a “sortir immediatament de la caiguda lliure dels tres darrers anys” i a apostar per una proposta “alternativa i radicalment diferent” del que ha representat el govern d’aquesta legislatura.

Per part del bloc constitucionalista, Cs va insistir que els “separatistes” volen fer creure que l’única incògnita és si aconseguiran més del 50% i va lamentar que només pensen en “la meitat de la població”. El president del PSC, Miquel Iceta, va allargar la mà per trobar un acord polític que permeti d’afrontar l’epidèmia i una nova legislatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia