El PDeCAT manté la relació amb JxCat i nega “cap ruptura” tot i el vot diferenciat al Congrés per l’estat d’alarma
Bel critica que ERC sotmeti la continuïtat del reial decret a una proposta de la conferència de presidents autonòmics
El PDeCAT i JxCat no trencaran relacions al Congrés, almenys per ara. Els quatre diputats i diputades del PDeCAT votaran aquest dijous a la tarda a favor de l’estat d’alarma i els quatre dirigents de Junts s’abstindran. Però la situació no suposarà “cap ruptura”, tal com ha assegurat Ferran Bel (PDeCAT), en una roda de premsa davant del Congrés. El diputat, membre de l’executiva del PDeCAT, ha afirmat que la relació amb JxCat “es manté”, de manera que no preveu canvis en la dinàmica de les dues formacions, que formen part del subgrup dins del Grup Plural de la cambra baixa. Bel també ha criticat que ERC sotmeti la continuïtat del reial decret d’estat d’alarma a una proposta que es faci en properes conferències dels presidents autonòmics.
Bel ha subratllat que les relacions del PDeCAT amb JxCat, ERC o altres formacions polítiques van “més enllà” d’una votació o altra. El diputat de Junts amb carnet del PDeCAT ha tret ferro de la diferenciació del vot a l’estat d’alarma, i ha negat que suposi cap trencament de la dinàmica del subgrup: “La relació es mantindrà com s’ha mantingut al llarg d’aquestes setmanes. Avui per avui això no significa cap ruptura del subgrup parlamentari dins del Grup Plural”, ha asseverat.
Tot i això, altres fonts del PDeCAT al Congrés subratllen que la diferenciació del vot d’aquesta tarda, i d’altres que puguin arribar en un futur -com ara amb les esmenes als pressupostos generals de l’Estat- podrien desencadenar la ruptura de les relacions entre JxCat i PDeCAT a la cambra baixa espanyola.
Sigui com sigui, les dues formacions seguiran convivint dins del Grup Plural que comparteixen amb Compromís, Més País i BNG, ja que una hipotètica sortida del PDeCAT comportaria que tots anessin a parar al Grup Mixt.
Aquest dimecres JxCat i PDeCAT ja van registrar propostes de resolució per separat a la pròrroga de l’estat d’alarma, pas previ per a les votacions diferenciades de dijous. El PDeCat ja havia anunciat prèviament que els seus diputats votarien a favor de l’estat d’alarma, mentre que JxCat ha estat negociant un possible sí fins a última hora sense èxit, i finalment optarà per l’abstenció.
Actualment al grup hi ha quatre diputats del PDeCat i quatre de JxCat. Els dels PDeCat són Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell. Per JxCat la portaveu, Laura Borràs, Mírian Nogueras, Jaume Alonso-Cuevillas i Mariona Illamola.
Dijous JxCat va registrar 19 propostes de resolució signada per la portaveu del grup, Laura Borràs, que reclama que la durada de l’estat d’alarma sigui d’un màxim de dos mesos i que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sigui qui defensi una hipotètica nova pròrroga.
Entre altres, també reclama que el decret permeti establir confinaments domiciliaris i que les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat que operen a Catalunya estiguin sota l’autoritat del conseller d’Interior, que els podrà imposar serveis extraordinaris.
El PDeCat, per la seva banda, va presentar tres propostes de resolució signades per Ferran Bel perquè l’estat d’alarma duri quatre mesos, fins el 9 de març, i que el president espanyol hagi de comparèixer cada dos mesos al ple del Congrés per retre comptes de la situació, mentre que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha de fer cada 15 dies.
A la roda de premsa d’aquest migdia, Bel ha defensat el ’sí’ dels quatre diputats del PDeCAT a l’estat d’alarma, amb una pregunta retòrica: “Si no s’aprova, la situació dels catalans serà millor o pitjor? La situació del Govern per lluitar contra la pandèmia serà millor o pitjor?”.
Crítiques a ERC
D’altra banda, el diputat ha dit que troba una “paradoxa” que, mentre Catalunya reclama “bilateralitat” de les relacions amb la Moncloa, ERC al Congrés sotmeti la continuïtat de l’estat d’alarma a una proposta de la conferència de presidents autonòmics. “No sabem si és perquè ERC ara ostenta la presidència de la Generalitat, però no és gaire comprensible”, ha recriminat.