Política

El Marroc ocupa un pas del Sàhara i revifa el conflicte

L’exèrcit desallotja manifestants sahrauís d’una via fronterera

El Polisario dona per trencat l’alto el foc del 1991

L’exèrcit del Marroc va ocupar ahir per la força el pas de Guerguerat, a la frontera amb Mauritània, trencant tres setmanes de bloqueig de protesta de ciutadans sahrauís, que bloquejava la carretera que travessa tota la zona.

Aquesta és una franja desmilitaritzada a l’extrem sud del Sàhara Occidental, que en les darreres setmanes s’ha convertit en el punt de fricció més greu –i el primer armat– entre els sahrauís i la monarquia marroquina des de l’alto el foc del 1991. El Polisario havia denunciat l’arribada de material i efectius de l’exèrcit marroquí, amb la intenció “d’infiltrar-se” entre la població sahrauí, i hi va respondre amb el bloqueig del pas.

L’operació militar d’ahir va incloure trets a l’aire per les dues parts, però fins on se sap no s’han produït víctimes mortals o ferits. Els sahrauís van acabar abandonant la zona, després de cremar les tendes que els havien allotjat durant el bloqueig. Fonts marroquines van al·legar que la intenció era “obrir pas” a 208 camions bloquejats. El pas de Guerguerat ha anat guanyant pes comercial per enllaçar el Marroc i el Sahel, però com que no hi ha solució territorial ni política al conflicte del Sàhara des de fa quatre dècades, és una frontera sense reconeixement internacional; i el Polisario la considera “territoris alliberats”. Durant aquestes tres setmanes de mobilitzacions sahrauís, la missió de l’ONU que vetlla per l’alto el foc no hi ha intervingut, però el secretari general, António Guterres, havia fet una crida a aixecar el bloqueig del pas.

Ara l’exèrcit marroquí ha dit que s’hi quedarà “tant de temps com sigui necessari” i que crearà nous obstacles a la carretera perquè només sigui accessible des de cinc quilòmetres de les duanes.

Crida a les armes

El president de la República Àrab Sahraui Democràtica (RASD) i secretari general del Polisario, Brahim Ghali, va enviar ahir una carta a Guterres denunciant que “l’estat ocupant marroquí ha soscavat greument no només l’alto el foc i els acords militars, sinó també qualsevol possibilitat d’aconseguir una solució pacífica i duradora”. Als camps de refugiats algerians, el Polisario va cridar la població a “preparar-se per a la següent fase de lluita”. En aquest ambient bèl·lic, desenes de joves van sortir als carrers per exigir armes per anar a lluitar al front.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia