Política

Sánchez reclama per carta a Aragonès el vot a favor d’ERC al pressupost

El PNB s’alegra de vetar l’impost a dièsel i Cs s’ho atribueix

El pressupost es vota per seccions al Congrés, va al Senat i retorna per al sí final el 29 de desembre

Pedro Sánchez té obert un fil telefònic permanent amb Pere Aragonès però ahir va recórrer a la via epistolar per respondre a la carta del president de la Generalitat exigint un pla d’ajuda als professionals colpejats per la pandèmia i ho va fer adjuntant-hi un prec: que ERC voti a favor del pressupost estatal del 2021 tant al Congrés com al Senat. Tractant-lo protocol·làriament com a vicepresident però alhora emmarcant la carta en els contactes amb els “líders autonòmics”, Sánchez anuncia a Aragonès que aviat aprovarà un pla de suport per al sector Horeca (hostaleria, restauració i cafeteries) “que tindrà especial importància a Catalunya, on s’ha restringit l’activitat d’aquests negocis de manera molt notable”, i l’anima perquè ERC s’impliqui a Madrid.

Sánchez li anuncia que les empreses en règim general d’IVA que no han pogut facturar per les mesures sanitàries de la Generalitat tindran la devolució de l’IVA suportat i només hauran de fer la declaració d’IVA a ingressar les que tinguin vendes prou altes. A Catalunya, indica, més de 70.000 autònoms i 84.000 empreses de les que facturen menys de 6 milions s’acullen als ajornaments de deutes durant sis mesos per un import de 790 milions. El president espanyol admet que està sent “dur” per a Aragonès i li dona “tot el suport” a les “mesures excepcionals”.

La cortesia, però, no amaga que la urgència de Sánchez és que ERC voti a favor del pressupost, que ha salvat els vets al tràmit de totalitat i que ara passa a la ponència abans de ser votat per seccions (si es perd una votació d’una secció, cau tot el projecte) el 9 de desembre en el ple i de saltar al Senat (amb nou tràmit de vets i esmenes) i retornar al Congrés per a l’aprovació final el 29 de desembre. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, es va vantar ahir d’arrencar el vet a l’impost al dièsel després d’uns dies en què EH Bildu li ha robat el focus. Però Inés Arrimadas (Cs) s’atribueix que Hisenda retiri el tribut al dièsel: “No m’importa a qui li donin la medalla.”

LES FRASES DE SÁNCHEZ

L’aprovació del pressupost serà el pas decisiu del camí de la recuperació i és bo per a Espanya i també és bo per a Catalunya
Soc plenament conscient de com n’és, de dur, per al govern de la Generalitat. [...] Tot el meu suport a les mesures excepcionals que està adoptant


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia