Política

Indignació al Brasil per la mort d’un negre a mans d’un guàrdia de seguretat

Milers de persones es manifesten en diverses ciutats del país per l’assassinat d’un home en un supermercat de Porto Alegre

Bolsonaro no hi veu racisme

Milers de persones van sortir divendres als carrers de diverses ciutats del Brasil per protestar contra el brutal assassinat dijous d’un home negre a mans de dos guàrdies de seguretat en un supermercat de Porto Alegre, un episodi que recorda la mort del nord-americà George Floyd i el posterior esclat de manifestacions antiracistes.

El soldador João Alberto Silveira Freitas, de quaranta anys, es va morir la nit del dijous després de rebre una pallissa de dos vigilants d’un mercat de la xarxa Carrefour localitzat a la ciutat de Porto Alegre, al sud del país, la vigília del Dia de la Consciència Negra, que commemora la lluita pels drets dels negres al Brasil.

Les brutals agressions, recollides en fotografies i vídeos difosos de forma extensiva a les xarxes socials, van provocar una allau de crítiques i van causar una gran commoció en molts brasilers.

Tot i això, el govern, a través del seu vicepresident Hamilton Mourao, va negar que es tracti d’un cas de racisme i va afirmar que al Brasil “no hi ha” discriminació racial. Hores després, el president, Jair Bolsonaro, va afirmar que la violència és un problema viscut “per tots” i que no hi ha cap raó per “dividir el patiment del poble brasiler en grups”.

“Els qui insten el poble a la discòrdia, fabricant i promovent conflictes, atempten no solament contra la nació, sinó també contra la nostra pròpia història”, va manifestar Bolsonaro en una piulada a Twitter.

Les manifestacions de rebuig es van reproduir a les principals ciutats del Brasil, com São Paulo, Rio de Janeiro, Brasília, Belo Horizonte i Porto Alegre. En aquesta darrera ciutat, més de mil manifestants van atacar el supermercat Carrefour on es va produir l’assassinat

“La demanda de la població negra és urgent. La deshumanització del poble negre al Brasil és evident”, va dir Alexandra Tulani, de 38 anys. “Volem tenir el dret d’existir. No volem sortir al carrer i patir violència policial. Ahir van matar un home negre en un supermercat. Això s’ha d’acabar i s’ha d’acabar ara”, hi va afegir.

El vídeo casolà de la mort de l’home negre ha corregut com la pólvora per les xarxes socials i ha desfermat una onada d’indignació. La víctima va ser identificada pel seu pare i el web de notícies G1 ha explicat que Silveira Freitas es va morir per asfíxia.

La delegació local de la cadena francesa Carrefour va expressar la profunda tristesa per la brutal mort de l’home i va assegurar que prendria mesures, de forma immediata, per garantir que els responsables dels fets fossin castigats. La multinacional va afegir que cancel·laria el contracte amb l’empresa de seguretat, que faria fora el treballador responsable del supermercat en aquell moment i que tancaria l’establiment com a mostra de respecte a la víctima.

El conseller delegat de Carrefour, Alexandre Bompard, es va comprometre a revisar, de dalt a baix, la política de subcontractacions.

LA XIFRA

1.000
persones
van atacar divendres un supermercat Carrefour a Porto Alegre com a protesta per l’assassinat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia