Política

etiòpia

El primer ministre anuncia l’assalt contra les forces del TPLF a Tigre

El primer ministre d’Etiòpia, Abiy Ahmed, ha anunciat que l’exèrcit etíop iniciarà la “fase final” d’una ofensiva a la regió del nord de Tigre després que ha expirat un ultimàtum perquè les forces de Tigre es rendissin. El govern havia donat al Front Popular d’Alliberament de Tigre (TPLF) fins dimecres per deixar les armes o exposar-se a l’assalt de la capital regional, de 500.000 persones. “El període de 72 hores concedit a la banda criminal del TPLF per rendir-se pacíficament s’ha acabat i la nostra campanya d’aplicació de la llei ha arribat a la seva fase final”, va dir Abiy en una piulada a Twitter, en què va aclarir que no s’atacaran civils i que milers de combatents ja s’han rendit, extrem que el TPLF nega.

L’anunci del primer ministre etíop ha causat alarma en les organitzacions de drets humans, que han expressat la seva preocupació per la situació dels civils atrapats en unes operacions militars en les quals es calcula que ja han mort milers de persones des que van començar les hostilitats, el 4 de novembre passat. Les Nacions Unides estimen que 1,1 milions d’etíops necessitaran ajuda a conseqüència del conflicte. Altres grups diuen que no poden entrar a Tigre per lliurar ajuda humanitària, mentre que els refugiats que han fugit al Sudan necessiten ajuda de forma urgent.

Prop de 43.000 refugiats etíops han fugit al Sudan, però el nombre de persones que ha creuat la frontera els darrers dies ha baixat de 2.700 diaris a 700 dimecres. Segons diverses fonts d’’organitzacions humanitàries, molts dels refugiats que van arribar al Sudan els darrers dies estan retinguts a la frontera i no és clar qui n’és el responsable.

El govern d’Etiòpia està enfrontat al TPLF, que va dominar el país fins que Abiy va assumir el poder fa dos anys. Quan Abiy va ajornar les eleccions del juny pel coronavirus, el TPLF va dir que el mandat del govern havia expirat. El 4 de novembre, el primer ministre etíop va anunciar una operació contra el TPLF, que acusava d’haver atacat el quarter general de l’exèrcit a Mekele.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona