Política

La fiscalia francesa demana actuar contra els policies que van apallissar un negre

Vol que se’ls acusi de brutalitat policial, discriminació per motius racistes i fals testimoni

Sol·licita que tres dels quatre agents continuïn sota detenció provisional

La fiscalia francesa va demanar ahir que siguin acusats els quatre agents que van perpetrar una violenta detenció contra un productor musical negre, uns fets que han desencadenat una crisi social i política al país, i va sol·licitar l’arrest provisional per a tres d’ells. Pel que fa al quart agent implicat, va demanar que sigui posat sota supervisió judicial, tot i que també li impedirà continuar desenvolupant les seves funcions.

El fiscal de París, Rémy Heitz, va reclamar que s’acusi els tres primers agents de violència voluntària en grup i amb armes, declaracions de caràcter racista, fals testimoni, violació d’un domicili i degradació voluntària de béns privats. Al quart agent, sospitós d’haver llançat una granada lacrimògena en el marc d’aquest control, la fiscalia li imputa violència voluntària i degradació de béns.

Els quatre agents, que estan suspesos des de dijous, han quedat sota custòdia d’un jutge d’instrucció. La decisió queda ara en mans d’un jutge d’instrucció i d’un altre de les llibertats i de la detenció. En el moment del tancament d’aquesta edició, els magistrats encara no s’havien pronunciat.

Els fets van tenir lloc el 21 de novembre. Michel Zecler, productor de Black Gold Studios, es va creuar amb un cotxe policial quan es dirigia al seu estudi parisenc i hi va entrar ràpid per evitar ser multat perquè no portava mascareta. Les imatges de les càmeres de videovigilància de l’estudi i d’altres d’enregistrades per veïns mostren com els tres primers agents entren per la força al local per multar-lo i intenten fer-lo sortir a cops. El productor va acabar detingut 48 hores, acusat de rebel·lió i d’haver volgut utilitzar les armes dels agents, però els vídeos van aconseguir que s’arxivés la denúncia. El cas ha causat una gran indignació entre l’opinió pública. Especialment en un moment en què una nova proposició de llei, aprovada aquesta setmana en primera lectura per l’Assemblée Nationale, vol limitar la difusió d’imatges d’intervencions dels agents.

La protesta de dissabte contra aquesta normativa va reunir 133.000 persones a tot França i 46.000 només a París, segons dades del Ministeri de l’Interior, tot i que els organitzadors, el comitè Stop a la Llei de Seguretat Global, eleven aquestes quantitats a 500.000 i 200.000, respectivament. La manifestació a la capital francesa va transcórrer de manera pacífica fins a arribar al tram final, la plaça de la Bastilla, on alguns manifestants van destrossar mobiliari urbà i les forces de seguretat van llançar gas lacrimogen i canons d’aigua per dispersar la mobilització.

Més de 80 arrestos

El Ministeri de l’Interior va indicar ahir que 81 persones van ser detingudes i 23 agents van resultar ferits a París, i 39 més en altres punts de l’Estat. Les imatges d’aquests aldarulls mostren un grup d’agents acorralats, però també un fotògraf sirià col·laborador de la revista Polka Magazine i de l’agència AFP, Ameer al Halbi, que, segons denuncia l’ONG Reporters Sense Fronteres (RSF), va resultar ferit per un cop de porra. L’agència de notícies va reclamar una investigació policial ahir.

Partits d’esquerres reclamen la retirada de la futura llei, que també ha fet aflorar diverses veus en contra entre la majoria governamental. El president Macron, al centre de la crisi política, ha demanat a l’executiu “propostes per reafirmar el vincle de confiança que hi ha d’haver entre els francesos i els que els protegeixen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona