Política

Brussel·les pressiona Orbán pel fons anticrisi

Amenaça d’aprovar el paquet econòmic sense Hongria i Polònia

Confia a desbloquejar les ajudes en les pròximes setmanes perquè puguin arribar als socis a mitjan 2021

La Comissió Europea (CE) dona un cop de mà als líders europeus en les negociacions per desbloquejar el fons de recuperació aportant idees per esquivar el vet d’Hongria i Polònia. Com a mesura de pressió als socis rebels de l’est, l’executiu europeu té sobre la taula un pla alternatiu per aprovar el paquet econòmic sense ells, si finalment no accedeixen a acceptar que les ajudes estiguin vinculades al respecte a l’estat de dret.

Segons fonts comunitàries, els 25 estats membres de la Unió Europea (UE) podrien utilitzar una escletxa legal als tractats europeus per crear provisionalment el fons de recuperació, dotat amb 750.000 milions d’euros, fins que Budapest i Varsòvia cedeixin. Una operació complexa i enrevessada que els deixaria sense accés al suculent pastís d’ajudes per la Covid-19.

Seria un “pont” mentre continua el vet d’Hongria i Polònia, però des de la CE alerten que implicaria, de retruc, “retallades” importants en el macropressupost de la UE, especialment en la política de cohesió. Casualment, és una de les partides que més beneficien els socis de l’est.

Més que un intent per driblar el torcebraç, l’anunci d’aquesta alternativa apunta a un moviment de la Comissió per forçar el combatiu primer ministre hongarès, Viktor Orbán, a capitular. Hi ha preocupació al club europeu per un nou retard en l’arribada dels fons europeus, que se suposa que haurien d’arribar a mitjan 2021. Tanmateix, aquesta opció alternativa tan extrema implicaria un xoc frontal amb Hongria i Polònia. De fet, fonts comunitàries admetien ahir que encara no han dissenyat el pla B, si bé van subratllar que és “legalment possible”. “Estem segurs que podem trobar una solució com aquesta i posar-la en marxa ràpidament”, afirmava ahir un alt càrrec de l’executiu europeu.

Si Brussel·les va de debò o no, es veurà en les pròximes setmanes. Les negociacions que mantenen els governs europeus amb els seus homòlegs hongarès i polonès aquests últims dies per ara no han prosperat. L’est continua exigint la supressió del mecanisme sobre l’estat de dret. Com és habitual, esgotaran al màxim el temps disponible per jugar amb la impaciència i necessitats de cada bàndol.

Data límit

Els líders europeus es van marcar com a data límit el 10 de desembre per pactar una solució que desbloquegi el fons de recuperació. Aquell dia es reuniran presencialment tots els caps d’estat i de govern per discutir com sortir del punt mort que posa en risc els 140.000 milions d’euros del fons que espera l’Estat espanyol, dels quals la Generalitat n’espera rebre uns 30.000 milions.

A Brussel·les encara confien a convèncer hongaresos i polonesos a temps per no haver de recórrer a solucions enrevessades que puguin desencadenar una altra crisi política a la Unió Europea, que ja n’ha tingut prou aquest any amb la pandèmia.

LA XIFRA

140.000
milions
d’euros espera rebre l’Estat espanyol dels 750.000 milions del fons de la UE per a la recuperació econòmica.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona