Política

Costa admet haver participat en una reunió on hi havia grups identitaris però nega haver-ho fet en nom de JxCat

El vicepresident del Parlament assegura que no el van informar prèviament de qui hi hauria a la trobada


Josep Costa ha admès haver participat aquest dijous en una reunió telemàtica amb diversos grups independentistes, entre els quals alguns d’identitaris, però ha negat taxativament haver-ho fet en nom de Junts per Catalunya (JxCat) o exercint qualsevol altra representació que no fos estrictament la personal. 

A la reunió, convocada pel col·lectiu Donec Perficiam, creat per set exsecretaris nacionals de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) que van deixar la direcció de l’entitat el 3 de novembre, hi van assistir membres de l’Assemblea de Represaliats i Activistes, el Bloc Sobiranista Català, Demòcrates de Catalunya, Directe68, Força Catalunya, Front Nacional de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència. També hi va haver alguns noms destacats per a l’imaginari col·lectiu independentista com el de Roger Español. Costa ha indicat que alguns d’aquests participants han expressat també a posteriori la poca sintonia amb part dels grups presents a la reunió, alguns dels quals, per exemple, acusats de xenofòbia.

Segons el vicepresident del Parlament, els exsecretaris de l’ANC li havien expressat prèviament la preocupació per la disgregació que pateix el moviment independentista i amb posterioritat el van informar que s’havia convocat una reunió amb forces d’aquesta opció política per si li interessava assistir-hi.

Afirma que li van enviar la convocatòria i els enllaços per accedir a la reunió telemàtica, i que els convocants sabien que, en tot cas, hi assistiria a títol personal. S’hi va connectar quan la reunió ja havia començat, i va rebre una trucada que no li va permetre estar pendent de les presentacions. Hi havia alguns coneguts, com el mateix Español, un representant de Demòcrates, el partit d’Antoni Castellà, o els exmembres del secretariat de l’ANC, però també hi havia moltes cares desconegudes.

Costa afirma que no va estar molt pendent de la reunió, i que cap al final va intervenir per fer quatre reflexions, sense donar més importància a la qüestió. Per això nega taxativament les informacions que han aparegut amb posterioritat que indiquen que la trobada va servir per explorar coalicions electorals de cara als comicis del 14 de Febrer, o bé que hi assistís com a representant de Junts per Catalunya. El partit també ha negat taxativament que enviés ningú en nom seu a la reunió.

El vicepresident del Parlament ha lamentat que no se l’havia informat prèviament de qui assistiria a la reunió i ha assegurat que si hagués sabut qui hi hauria no s’hi hauria connectat. A més, ha reconegut que si hagués estat pendent de les presentacions hauria sortit de la reunió. Costa ha admès que va pecar de bona fe i lamenta que a través del seu nom es pugui donar visibilitat a grups amb els quals assegura que no té res a veure.

En qualsevol cas, ha remarcat que en cap moment s’havia plantejat la trobada com una reunió per explorar possibles aliances electorals, sinó com una reunió privada per analitzar el moment que travessa el moviment independentista. 

Sabrià demana la dimissió de Costa per “blanquejar” l’extrema dreta

ACN

 El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha demanat aquest divendres la dimissió del vicepresident del Parlament, Josep Costa, per “blanquejar” l’extrema dreta.

Sabrià ho ha demanat després que hagi transcendit que Costa va participar en una reunió telemàtica on hi havia grups independentistes considerats identitaris. El vicepresident del Parlament ha afirmat que hi va ser a títol personal i ha assegurat que no se l’havia informat prèviament de qui hi hauria.

Sabrià ha demanat la dimissió de Costa en un missatge a les xarxes socials: “Blanquejar l’extrema dreta: línia vermella #dimissió”, ha escrit.

La diputada de la CUP Natàlia Sànchez també ha reaccionat a la qüestió a través de les xarxes assegurant que, per a ella, “el més greu” és que Costa és vicepresident del Parlament.

En una segona piulada ha escrit que “quan el vicepresident del Parlament arriba a una reunió i hi troba l’ultradreta, per molt catalana que sigui, agafa i marxa sense dubtar-ho ni un segon. És intolerable que Josep Costa participés a una taula amb racistes declarats. I una vergonya per a la institució del Parlament”.

En la mateixa línia, el també diputat del CUP Albert Botran ha demanat una “desautorització” per part de
Laura Borràs, candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat.

“Amb grups xenòfobs no s’hi ha de compartir res. Disfressen de radicalitat independentista el seu odi contra la diferència. Que no ens enganyin”, ha escrit.

Una de les entitats que va ser present a la trobada, l’Assemblea de Represaliats i Activistes (ARA), ha emès un comunicat en què se’n desmarca per no compartir espais “amb partit que maquillen la xenofòbia i el racisme d’alguns dels seus membres”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

euskadi

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts