Política

La Unió Europea activa un pla d’emergència per por d’un ‘Brexit’ sense acord

Brussel·les engega mesures per evitar disrupcions per mar, aire i terra en cas de divorci abrupte

Johnson diu que hi ha “una gran possibilitat” de desacord

La Unió Europea i el Regne Unit s’acosten al precipici d’un Brexit dur sense acord comercial i ja es disparen les alarmes a banda i banda del canal de la Mànega, tot i que no renuncien encara a trobar un acord comercial que en faciliti la transició. Brussel·les va activar ahir un pla d’emergència per la por de separar-se abruptament dels britànics l’1 de gener.

Al mateix temps, Londres aigualia les esperances per tancar un pacte i també engegava els preparatius per mitigar el trencament de les relacions econòmiques amb el bloc europeu. El primer ministre, Boris Johnson, va dir ahir que hi ha “una gran possibilitat” de desacord en les negociacions comercials per a l’era post-Brexit. El Regne Unit abandonarà definitivament el club europeu el 2021 després d’un any en transició. És a dir, que a efectes pràctics continua dins la UE. Si bé Brussel·les i Londres s’han donat de marge fins diumenge per intentar encarrilar definitivament l’acord comercial, el neguit per les discrepàncies persistents, sobretot en la pesca i la competència, ha portat tots dos bàndols a reforçar els seus plans de contingència en cas de fracàs.

La Comissió Europea va anunciar ahir una sèrie de mesures per evitar possibles disrupcions en els serveis aeris bàsics, la seguretat aèria, el transport per carretera i la pesca. Per tant, pretenen cobrir aspectes que podrien quedar sense tancar i que s’haurien de resoldre posteriorment amb acords entre les dues parts. En concret, l’executiu europeu planteja que durant els sis primers mesos de l’any que ve, en cas que no hi hagi un acord, es garanteixin els serveis aeris bàsics entre la UE i el Regne Unit, sempre que es garanteixi reciprocitat. També es proposa fer el mateix en el cas del transport de passatgers i mercaderies per carretera. Pel que fa a la pesca, la CE vol mantenir “l’accés recíproc” a les aigües de les dues parts “fins que hi hagi un acord sobre la pesca”. Amb aquests preparatius, Brussel·les no només pretén minimitzar els potencials danys d’un Brexit dur, sinó també deixar clar a Johnson que estan disposats a enfrontar-se al precipici. Una tàctica de pressió que ja van utilitzar durant les negociacions del divorci i que ara està per veure si serà efectiva per forçar l’acord comercial.

LES DATES

1
de gener
és la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
13
de desembre
és el límit per decidir l’acord comercial de la sortida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona