Política

Alcaldes del Vallès Occidental emprenen accions legals contra Endesa pels talls de llum

Exigeixen inversions urgents

Milers d’abonats pateixen des de fa mesos interrupcions en el servei que van des de minuts fins a un dia sencer

Els alcaldes dels municipis més afectats pels talls de llum dels darrers mesos al Vallès Occidental emprendran accions legals contra la companyia Endesa. El Consell Comarcal del Vallès Occidental està articulant la petició conjunta dels municipis perquè, a més, l’empresa plantegi un pla d’inversions per reformar la xarxa elèctrica a tota la comarca, però específicament a les localitats i els barris que més estan patint interrupcions en el servei. Només a Sabadell s’han registrat uns 800 abonats en les darreres setmanes amb talls, mentre que a Terrassa es té constància de l’afectació a unes 355 llars. L’Ajuntament d’aquesta localitat ha anunciat que ha traslladat la situació a la Fiscalia per saber si existeix un delicte de coaccions.

El Consell Comarcal ha organitzat una trobada telemàtica en què hi ha participat el seu president i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, acompanyat dels alcaldes de Terrassa i Sabadell, Jordi Ballart i Marta Farrés, i els batlles de Matadepera, Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola, Rubí, Badia, Barberà i Sant Cugat. Tots ells han patit talls de llum en diferents punts del seu municipi, amb especial afectació en determinats barris on la xarxa elèctrica ha rebut menys inversió pel que fa a manteniment en els darrers anys, segons han denunciat els alcaldes.

Segons dades que ha traslladat Giménez, el Consell Comarcal calcula que un 41,1% de les llars vallesanes no poden mantenir el seu habitatge a la temperatura adequada donat que el sustentador principal de la família es troba en situació d’atur, tot i que reconeix que la dada pot haver pujat en els darrers mesos. Aquesta situació s’agreuja per l’encariment de la factura de la llum en un 38% des de principis d’any, una problemàtica que, diu, se suma als problemes que es deriven de no disposar d’una xarxa adequada a les necessitats del territori.

És per aquest motiu que situa el Consell Comarcal com l’element vertebrador per traslladar una petició a Endesa. “Volem saber quin pla d’inversions té als municipis, és fonamental i necessari”, assenyala, per rebre un “subministrament elèctric digne i de qualitat”.

Només a Sabadell es té constància de talls en els darrers dies que afecten uns 800 abonats, en barris com Can Puiggener, Ca n’Oriac, Can Rull, Torre-romeu o Espronceda, i accentuats en els dies més crus d’aquest hivern. “No és certa la relació que s’indueix que els talls venen associats a situacions d’irregularitat als barris que en pateixen, perquè a Sabadell no ha passat que un dissabte de cop tothom hagi decidit fer il·legalitats com plantar marihuana o alguna altra cosa com es diu des de les companyies”, ha denunciat l’alcaldessa, Marta Farrés. Sabadell ha traslladat la situació a la Generalitat, competent en matèria de control i sanció, així com a la Fiscalia, perquè adopti les mesures oportunes. També ho ha fet Terrassa, on hi ha unes 355 famílies afectades pels talls, moltes de les quals des de mitjans de desembre als barris de les Arenes i la Grípia. “Hem encarregat un informe als serveis jurídics per determinar les possibles vies, i també estudiar si s’ha produït un delicte de coaccions, i per això hem traslladat l’escrit a Fiscalia”, detalla l’alcalde, Jordi Ballart.

Talls arreu de la comarca

Altres localitats com Cerdanyola pateixen talls importants des de l’aiguat del 18 de desembre, mentre que al barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac la situació ja s’arrossega des de fa uns nou mesos. “Els talls van dels 180 minuts a les 24 hores, és inadmissible i inacceptable”, denuncia l’alcaldessa, Laura Campos. Qui més punyent ha estat és l’alcalde de Ripollet, que ha denunciat que era impossible contactar amb la companyia quan una bona part del municipi es va quedar sense subministrament la setmana passada. “Qualsevol cosa que diguem els ajuntaments serà poc contundent comparat amb el menyspreu que Endesa mostra cap els veïns, atempta contra les persones i la seva dignitat, contra uns mínims de vida, privant-los d’un servei bàsic com ho és la llum”, ha assenyalat.

Alguns alcaldes s’han reunit ja amb representants d’Endesa, que els ha comunicat que han començat a treballar per reduir les afectacions. No obstant, la reclamació dels municipis és que no només s’actuï un cop es detectin les problemàtiques, sinó que es presenti al conjunt d’alcaldies un pla a mig i llarg termini per evitar que es torni a registrat una caiguda massiva del servei als abonats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia