Política

El govern dels Països Baixos cau en bloc per l’escàndol de discriminació racial en ajudes

L’executiu de Rutte dimiteix a les portes de les eleccions generals del març

Unes 20.000 famílies, la majoria immigrants, van rebre altes multes il·legals d’hisenda

El govern neerlandès cau en bloc per l’escàndol de discriminació racial en ajudes socials. Un cop dur per a la coalició de centredreta que formava l’executiu a les portes de les eleccions generals del març. Al veterà primer ministre Mark Rutte no li quedava més remei que fer aquest pas, ja que la setmana vinent s’exposava a perdre una moció de censura al Parlament, indignat pel flagrant cas de racisme.

Forçat per la creixent pressió política als Països Baixos, el sagaç líder neerlandès va optar ahir per una dimissió en bloc del govern format per quatre partits –el Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia, la Crida Democratacristiana, els liberals del D66 i la Unió Cristiana– a dos mesos dels comicis en què Rutte es juga la quarta reelecció.

“Si tot el sistema ha fallat, la responsabilitat només es pot assumir de manera conjunta”, va defensar ahir Rutte en una compareixença davant dels mitjans per admetre la responsabilitat del seu govern en els anys de mala gestió de les subvencions per a la cura dels infants que va portar milers de famílies a la ruïna financera i que ha deixat al descobert la discriminació institucional als Països Baixos.

Des del 2012 unes 20.000 famílies, la majoria d’origen estranger o immigrants, van ser víctimes de falses acusacions de frau en l’assignació d’ajudes per a la cura dels fills, segons va revelar un informe parlamentari publicat al desembre. Hisenda els va obligar a retornar els diners i els va cancel·lar el suport. En alguns casos, aquestes multes il·legals van ascendir a desenes de milers d’euros, fet que va portar alguns pares a la ruïna o a l’endeutament. “Els errors han comportat una gran injustícia per a milers de pares”, va reconèixer ahir Rutte. Equivocacions que va atribuir a la policia i a l’administració. “L’estat de dret ha de protegir els ciutadans dels governs totpoderosos, i això ha anat terriblement malament aquí”, va lamentar.

L’executiu de Rutte continuarà treballant en funcions fins a les eleccions del 17 de març, quan, segons les enquestes, el liberal revalidarà el seu mandat malgrat l’escàndol. Posant la mirada en la competició electoral, el líder liberal Mark Rutte va prometre ahir arreglar “una compensació financera” per a les famílies afectades. A més, va defensar una reforma del sistema d’ajudes per a la cura dels fills.

Tanmateix, una vintena de famílies han portat als tribunals membres del seu gabinet, com el ministre de Finances, Wopke Hoekstra; el ministre d’Hisenda, Eric Weibes, i la d’Afers Mèdics, Tamara van Ark, pels danys causats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia