Política

Navalni, el líder opositor rus enverinat, detingut en el seu retorn a Moscou

Rússia evita que el vol procedent de Berlín aterri a l’aeroport on l’esperaven els seus seguidors

L’enemic del Kremlin assegura que té raó i que no té por

Tal com es temia, el líder opositor rus, Aleksei Navalni, va ser detingut ahir només d’aterrar a Moscou procedent de Berlín, on havia estat vivint des del setembre recuperant-se d’un enverinament amb gas nerviós atribuït als serveis secrets del seu país.

Navalni, de 44 anys i enemic número u del Kremlin, va ser arrestat per la policia en el control de passaports de l’aeroport moscovita Xeremétievo, segons les imatges en directe transmeses per diversos mitjans digitals i segons la portaveu de l’activista, Kira Yarmysh, que va confirmar la detenció en una piulada.

Els seus partidaris l’esperaven a l’aeroport de Moscou-Vnúkovo, on en un principi havia d’aterrar el seu vol, però les autoritats el van desviar per evitar l’atenció de la premsa, fet que va originar moments de tensió entre els centenars de seguidors que s’hi havien congregat per rebre’l i els cossos de seguretat. La policia va practicar desenes de detencions, inclosa la del germà de Navalni, Oleg, i de l’estreta col·laboradora Liubov Sóbol.

En el moment de l’arrest, l’opositor rus va demanar que l’acompanyés el seu advocat, però la policia s’hi va negar i se’l va endur. El polític es va acomiadar de la seva esposa, Iúlia, amb qui havia volat des de la capital alemanya.

“Els puc dir que estic molt content d’haver tornat i que aquest és el meu millor dia dels últims cinc mesos; soc a casa”, va declarar Navalni als periodistes abans que els agents se l’emportessin.

L’opositor rus va reiterar l’agraïment a Alemanya i, en particular, als metges i infermeres que el van assistir mentre es recuperava de l’enverinament amb l’agent nerviós Novitxok, del qual ha culpat directament el president rus, Vladímir Putin.

“Pres de consciència”

“Sé que tinc raó, no tinc por de res”, va dir als seus seguidors i als mitjans tot assegurant que els crims que se li imputen han estat “fabricats”. El Servei Federal Penitenciari (SFP) de Rússia, que havia emès una ordre de cerca i captura contra el màxim rival de Putin, va confirmar la seva detenció. L’SFP l’acusa d’haver incomplert les condicions d’una pena de presó suspesa de 3,5 anys dictada en contra seva el 2014 i ha demanat a la justícia que n’ordeni el reingrés a la presó. Navalni –hi va afegir l’SFP– “romandrà detingut fins que ho determini la justícia”.

“A l’Aleksei van intentar matar-lo. No van poder i ara intenten empresonar-lo per una condemna que el Tribunal Europeu de Drets Humans va declarar il·legal”, va denunciar la portaveu de Navalni. També Amnistia Internacional va exigir la posada en llibertat immediata del “pres de consciència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona