Política

La UE recela d’AstraZeneca i el seu retard en les vacunes

Brussel·les sospita que la farmacèutica, amb seu al Regne Unit, s’ha venut els vials pactats per als pròxims mesos

Moderna assegura que el seu vaccí és eficaç contra dues variants de la Covid-19

Xoc entre la Unió Europea i la companyia AstraZeneca pel retard en la distribució de les vacunes. A les portes d’obtenir el permís per comercialitzar la vacuna d’Oxford al mercat europeu, la farmacèutica amb seu al Regne Unit ha avisat els països europeus que només entregarà un 40% de les dosis pactades els pròxims mesos. Una retallada que ha enrabiat Brussel·les després d’haver signat un contracte valorat en més de 500 milions d’euros per comprar anticipadament 300 milions de dosis el 2021.

“Volem saber on s’han produït les dosis i a qui s’han distribuït”, va dir ahir l’eurocomissària de Salut, Stella Kyriakides, insinuant que AstraZeneca ha entregat les dosis que els pertocaven a altres països on ja tenien el llum verd dels reguladors. La Comissió Europea i els 27 estats membres van demanar explicacions ahir a la farmacèutica pels canvis d’última hora en una reunió a mitja tarda que va resultar fallida.

Tot i continuar les negociacions amb AstraZeneca durant la nit, la UE ja va avisar que, a partir d’ara, exigirà a totes les farmacèutiques que notifiquin amb antelació l’exportació de vacunes produïdes en territori europeu. “Hem donat suport al desenvolupament de les vacunes amb 2.700 milions d’euros, volem claredat sobre les transaccions i les exportacions de les vacunes des de la UE”, va defensar Kyriakides, indignada amb la situació. I és que el club europeu comptava amb la vacuna d’Oxford, més barata i més fàcil de conservar que la de Pfizer-BionTech i Moderna, per accelerar la desigual campanya de vacunació al continent. L’Agència Europea del Medicament decidirà divendres si aprova l’ús del vaccí britànic a la UE, però encara és una incògnita fins a quin punt permetrà augmentar el ritme de vacunació a curt termini. A part dels problemes de subministrament, els europeus també temen que les vacunes disponibles no protegeixin de les noves variants del virus de la Covid-19, que estan generant una forta tercera onada de la pandèmia. Precisament ahir Brussel·les va insistir que cal mantenir o augmentar les restriccions i desaconsellar els viatges no essencials de les zones de més risc, com ara Catalunya.

Per calmar les pors a les noves variants, la companyia nord-americana Moderna va assegurar ahir que la seva vacuna ha demostrat ser efectiva en proves de laboratori contra les soques trobades al Regne Unit i Sud-àfrica.

“S’espera que les dues dosis de la vacuna de Moderna contra la Covid-19 protegeixin contra les soques emergents detectades fins ara”, va dir ahir la farmacèutica en un comunicat. Una afirmació poc categòrica, tenint en compte que tot seguit va avançar que estudiarà una vacuna addicional contra la variant de Sud-àfrica per veure si permet “reforçar” la protecció.

França cau de la cursa

Mentre els EUA, el Regne Unit i Alemanya dominen el rendible mercat de vacunes, a França no se’n surten. L’Institut Pasteur va suspendre ahir el seu principal projecte de vaccí contra la Covid-19, després de veure en els assajos que és menys eficaç que no s’esperava. Una galleda d’aigua freda que se suma a l’endarreriment en les proves de la vacuna de Sanofi, que no estarà disponible almenys fins a finals de 2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia