Política

Clam de Hasél a l’eurocambra

El raper du el seu clam de llibertat a Europa i acusa el PSOE i Podem de “còmplices” del seu empresonament per haver injuriat la corona

No descarta que el detinguin i el facin entrar a la presó aquest cap de setmana

El govern espanyol és còmplice del meu empresonament”, va denunciar ahir a l’eurocambra el raper Pablo Hasél, que ha d’entrar a la garjola abans d’una setmana per les lletres de les seves cançons. Una acusació dirigida tant al PSOE com a Unides Podem. No li basten els comentaris del vicepresident espanyol Pablo Iglesias dient que ningú hauria d’anar a la presó per “delictes d’opinió”. Per Hasél, també és còmplice amb la seva inacció. “Lluny de posar fi a la repressió, l’han augmentat”, va dir ahir el jove lleidatà en un acte telemàtic organitzat per l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí. Li queden menys de set dies de llibertat i aprofita el temps per donar tant de ressò com pot a la dura pena que li ha imposat la justícia espanyola per les seves cançons. Un clam que ahir va portar a Europa.

Hasél se sent un “cap de turc” més en l’intent de l’Estat espanyol per reprimir les crítiques a les seves institucions, però no pensa exiliar-se, per deixar-lo en evidència. Tampoc pensa entrar pel seu propi peu a la presó, així que està en espera que el “segrestin”. “Seria una humiliació”, creu Hasél, condemnat a 2 anys, 9 mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme, i injúries i calúmnies a la corona i les forces de seguretat en dues causes diferents. La detenció s’hauria de produir divendres vinent, però el raper no descarta que el fiquin a la presó aquest cap de setmana.

Hasél va coincidir ahir amb el raper exiliat Josep Miquel Arenas, Valtònyc, en la videoconferència Espanya: empresonats per cantar. Tots dos van denunciar que a l’Estat espanyol només la dreta i els feixistes tenen llibertat d’expressió. “L’Estat necessita un enemic i parla sempre de terrorisme per justificar la seva repressió”, va avisar el mallorquí, recordant que des de la desaparició d’ETA s’han disparat els judicis d’enaltiment del terrorisme.

L’advocada Isabel Elbal va qualificar les causes Hasél i Valtònyc d’“ingerència inadmissible dels poders públics en el dret a la llibertat d’opinió”. “Les democràcies han d’evitar-ho perquè el sistema democràtic queda danyat”, va remarcar. Durant les intervencions dels eurodiputats, Ponsatí va recordar que darrerament l’Estat espanyol és un dels que més artistes condemnen a presó del món, i Diana Riba, d’ERC, va fer una crida a protegir la seva llibertat d’expressió també en l’àmbit europeu.

En l’acte hi van participar dos antics membres de l’eurocambra simpatitzants de l’independentisme, Mark Demesmaeker (N-VA) i Bodil Valero (Partit Verd de Suècia). Tots dos van expressar la seva incredulitat pel cas: “És molt absurd.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona