Política

Enjòlit total per les meses

xifres ·

El 25% de les persones seleccionades per formar els col·legis electorals hi volen renunciar

És la junta electoral qui hi ha de trobar la solució

S’estudia enviar electors d’un municipi a un altre per atendre les urnes

La campanya electoral que ha de permetre renovar el Parlament per a l’elecció del 132è president de la Generalitat arriba avui al seu equador amb la població més preocupada per saber si trobarà el seu col·legi constituït i en marxa quan vagi a votar, que no pas quina papereta de quina opció política introduirà a l’urna. La decisió de mantenir la data al mig de la tercera onada de la pandèmia ha generat un desconcert tan gran que a hores d’ara l’enjòlit sobre el normal desenvolupament de la jornada electoral és absolut.

La dada que genera la preocupació són els més de 20.500 ciutadans que a hores d’ara han presentat un escrit a la seva junta electoral corresponent renunciant a un dels càrrecs de mesa pels quals han estat designats. Aquesta xifra suposa el 25% del total de 80.000 persones designades per a tot el país, però el més greu no és això, sinó que encara és una xifra provisional que ha de continuar creixent.

És un guarisme provisional perquè, per exemple, de les comarques gironines encara es desconeixen les dades de les excuses presentades davant les juntes electorals d’Olot o Figueres. Se sap que a la Bisbal hi ha, de moment, 375 peticions, 668 a Girona, 419 a Santa Coloma de Farners i 156 a Puigcerdà. Tampoc hi ha dades de renúncies de dos partits judicials importants, com són Manresa i Mataró, mentre que a la ciutat de Barcelona la xifra de ciutadans que han presentat excuses se situa ja en els 8.000.

Fonts de l’administració responsable de l’organització dels comicis han reconegut a aquest diari que l’allau de renúncies està posant el sistema al límit. Per un costat asseguren que els ajuntaments estan “destrossats”, perquè no paren de fer un sorteig rere un altre, a mesura que es confirmen renúncies, i per un altre les juntes electorals treballen també a tot drap fent “esforços enormes” per resoldre les instàncies.

Per a aquells que hi estiguin implicats, és de primera necessitat saber que el silenci administratiu significa que la persona ha d’anar el dia 14 a primera hora a la mesa que li ha estat assignada. De moment, segons el testimoni d’alguns afectats que ha conegut aquest diari, les persones que han passat recentment la Covid estan obtenint una dispensa, encara que el dia de les eleccions ja estiguin fora del termini de quarantena.

Totes les administracions implicades hi estan treballant, però la responsabilitat última de com es constitueixen els col·legis és competència de les juntes electorals, de les quals s’espera que actuïn amb unitat de criteri. Si es produeix una vacant total a les meses, de titulars i suplents, una de les solucions a aplicar és la que la mateixa junta electoral central va aprovar el 22 de gener passat, acord 49/2021 de posar a dirigir les votacions els “electors que en aquell moment estiguin al col·legi”.

A les 9 del matí, la responsabilitat és dels ajuntaments respectius de posar nou persones a cada mesa: tres titulars i els respectius suplents. Si no es pot constituir, aleshores ha d’intervenir la junta electoral per formar les meses amb temps fins a les 10 del matí.

Una de les opcions que hi ha damunt la taula per suplir l’absència dels titulars de mesa és crear una bossa de voluntaris, tal com valora la Generalitat. Des de la junta electoral de Barcelona no es veu amb mals ulls aquesta possibilitat. Un dels problemes que es poden derivar d’aquests comicis és la reclamació per contagi d’algun ciutadà que hagi estat obligat, per sorteig, a anar a les meses. Amb el voluntariat aquesta condició d’obligatorietat decau. En declaracions a Efe, el president d’aquesta junta, Santiago García, va reconèixer que el voluntariat és una opció real, perquè la llei no la permet però tampoc està “expressament prohibida”.

Una altra opció que s’estudia per acabar de constituir les meses és assignar a col·legis electorals votants d’altres col·legis. Això, traslladat a comarques amb municipis petits, com el Berguedà, vol dir que potser alguns votants hauran de desplaçar-se de poble per anar a formar una mesa, com així ja s’està dient.

En relació amb la utilització de voluntariat, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va afirmar: “La llei orgànica del règim electoral general no preveu la incorporació de voluntaris per mantenir la màxima objectivitat.” El síndic va dir que caldria modificar la llei per preveure un major nombre de suplents a les meses, per tal d’evitar casos com el d’aquestes eleccions.

Desestimacions de la JEC

La Junta Electoral Central (JEC) va desestimar ahir la petició de l’expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà de prohibir el vot presencialment a les persones infectades. La JEC va argumentar que “privar el dret de sufragi” a les persones infectades que no hagin sol·licitat el vot per correu “excedeix” les seves competències. També va recordar que les administracions han pres mesures per garantir el vot no presencial i la seguretat en els col·legis.

La JEC tampoc no va acceptar les peticions del Síndic de Greuge per preservar la salut dels membres de les meses, una de les quals era la de buscar mecanismes de sufragi no presencials per a les persones contagiades o els seus contactes estrets a partir de la data en què conclou el termini de sol·licitud de vot per correu, que és avui. També va rebutjar la petició d’ampliar el termini de votació per correu.

LA XIFRA

20.500
ciutadans
ja han presentat excuses per no haver d’assistir a la mesa que els han assignat per sorteig.
80.000
persones
han estat designades titulars o suplents per a algun càrrec a les meses.

Sortir de les residències per votar

Salut farà un excepció en el protocol de les residències, que prohibeix les sortides curtes d’un dia, per facilitar que els avis puguin sortir el 14 de febrer per anar a votar. La recomanació és que es pactin les sortides entre les 9 i les 12 del migdia i que es faci amb el mínim temps possible, i extremant al màxim les mesures de desinfecció tant dels residents com dels familiars. Així, es recomana portar el vot preparat per evitar el contacte als col·legis i anar protegits amb mascaretes FFP2 en tot moment. A la tornada els residents s’hauran de desinfectar, però no caldrà aïllar-se com passava fins ara amb els que feien estades fora del centre. La mesura no ha agradat a l’associació de professionals i directors Ascad, que demana que els qui surtin a votar formin un grup bombolla entre ells i no es barregin amb la resta de residents per evitar possibles contagis. El president d’Ascad, Andrés Rueda, considera “imprudent” deixar sortir els avis amb Covid en la franja horària del vespre. “Apel·larem a la responsabilitat de les famílies perquè és un risc”, indica Rueda, que alerta que amb la vacunació s’han reduït els contagis però temen “l’amenaça” de les noves variants. S’estima que entre un 10 i un 20 per cent dels residents exerceixen el seu dret a vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona