Política

La disputa entre el Regne Unit i la UE es trasllada a la frontera nord-irlandesa

Brussel·les rebutja ajornar el restabliment dels controls duaners

Apareixen a Belfast pintades amenaçadores de probritànics contra treballadors del port

La tensió entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit continua augmentant des que es va produir el Brexit, l’1 de gener, i aquesta tensió s’està centrant a Irlanda del Nord, la zona més delicada del país. La UE ha rebutjat la petició del Regne Unit d’estendre el període de gràcia per establir els controls de productes alimentaris a la nova frontera marítima.

Aquest període permet d’ajornar la implementació total del controls a la frontera durant tres mesos, fins a l’abril. El primer ministre britànic, Boris Johnson, havia demanat d’allargar-lo fins al 2023 davant la impossibilitat d’adaptar-se a la nova situació. Va ser aquest el punt més crític per tancar el Tractat de Retirada de la UE. El Brexit significava col·locar una frontera entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda, però anava en contra dels acords de pau de 1998, que van posar fi tres dècades de conflicte armat entre republicans catòlics proirlandesos i unionistes protestants probritànics. El text del 98 deixava la regió dins del Regne Unit i eliminava la frontera amb Irlanda.

El ‘premier’ ja ho sabia

Per poder tancar l’acord amb la UE, Johnson va accedir a traslladar els controls al mar que separa l’illa de la Gran Bretanya (on hi ha Anglaterra, Escòcia i el País de Gal·les) i l’illa d’Irlanda (on hi ha Irlanda del Nord). Johnson va dir que no canviaria res. Era qüestió de temps que sorgissin els problemes, com els d’aprovisionament d’aliments.

Els unionistes reclamen al premier britànic que activi l’article 16 del Protocol d’Irlanda del Nord, l’annex del tractat que regula la situació comercial a la regió. Aquest article li permet d’eliminar els controls temporalment en cas d’emergència. Els últims dies han aparegut pintades de lleialistes probritànics als carrers de Belfast i de la ciutat costanera de Larne amenaçadores contra els treballadors de la frontera, contra el DUP (partit unionista) i contra Varadkar, l’exprimer ministre irlandès.

La policia ha advertit del creixent descontent de la comunitat lleialista –que volen ser britànics– a Belfast pel trasllat de la frontera a la costa. Temen que, a la llarga, el Brexit signifiqui la reunificació de l’illa d’Irlanda. Les enquestes ja indiquen que la majoria dels nord-irlandesos volen un referèndum de reunificació. El desmembrament de les quatre nacions del Regne Unit era un dels clars perills de la separació de la UE.

A Escòcia, la majoria vol un referèndum d’independència. A Irlanda del Nord, la situació és més delicada perquè hi ha en joc la pau al territori. La tensió a la regió es va incrementar després de l’anunci de la Comissió Europea, divendres, d’aixecar una frontera terrestre entre Irlanda del Nord (territori britànic) i la República d’Irlanda (territori europeu) per controlar les vacunes de la Covid, tot i que Brussel·les va rectificar de seguida.

La situació es podria complicar a l’abril, quan s’imposin definitivament els controls a la frontera que vol evitar Johnson. La UE diu que això ja ho sabia el primer ministre quan va signar l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona