Política

Neix el govern Draghi: unitat nacional, però tecnòcrates als llocs clau

L’expresident del BCE presenta els membres del seu gabinet i jurarà avui el càrrec de primer ministre italià

Els ‘grillini’ són els que obtenen més carteres

Avui al migdia Mario Draghi jurarà el càrrec de primer ministre d’Itàlia, després que ahir al vespre va acceptar-lo davant el president de la república i va anunciar la llista de ministres del seu executiu.

Serà el tercer govern d’aquesta legislatura. Tindrà 23 ministres, dels quals quinze són polítics i vuit, tècnics. En total, només hi haurà vuit dones. Hi ha més polítics, però en realitat l’expresident del Banc Central Europeu ha posat als llocs més importants els “tècnics”, tots lligats a l’establishment. Així, l’alta funcionària Luciana Lamorgese repetirà com a ministra de l’Interior, i l’expresidenta del Tribunal Constitucional Marta Cartabia serà ministra de Justícia. La cartera més esperada, la del Ministeri d’Economia i Finances, serà per a Daniele Franco, director general del Banc d’Itàlia. Home de màxima confiança de Draghi, Franco serà l’encarregat de distribuir els 209.000 milions d’ajudes dels fons europeus. Un detall important: ha desaparegut el Ministeri d’Afers Europeus, i és que les relacions amb Brussel·les passaran a ser competència directa del primer ministre. Vittorio Colao, exconseller delegat de Vodafone del 2008 al 2018, serà l’encarregat de la Transició Digital. Els partits s’han repartit així els ministeris: el Moviment 5 Estrelles és el que en té més, quatre. El pupil de Beppe Grillo, Luigi di Maio, que havia compartit vicepresidència amb Matteo Salvini durant el primer govern Conte, repeteix en el càrrec de ministre d’Afers Estrangers.

La Lliga de Matteo Salvini ha aconseguit tres ministeris, entre ells l’important Desenvolupament Econòmic. Aquest era un dels pocs que havien transcendit: s’ha confirmat que se l’ha quedat la mà dreta de Salvini, Giancarlo Giorgietti, artífex de l’estratègia de presentar Salvini com a més moderat i de teixir aliances amb partits com ara la CDU alemanya. L’objectiu de Salvini –empès per Giorgetti– seria arribar a entrar a formar part de la família del Partit Popular Europeu (PPE).

Tres aliats de Berlusconi

Força Itàlia ha col·locat tres figures molt properes a Silvio Berlusconi, i significativament es queden el ministeri encarregat del Sud d’Itàlia. El Partit Demòcrata també es queda tres ministeris, entre els quals Cultura i Sanitat. La formació de Matteo Renzi, Itàlia Viva, tindrà un ministeri, igual que el partit d’esquerres Lliures i Iguals, que corre el risc de patir l’enèsima escissió. Els dirigents han decidit a última hora donar suport al candidat dels mercats, una elecció que serà difícil d’explicar a les seves bases.

LES XIFRES

8
dones
ministres i 15 homes tindrà el nou executiu de Mario Draghi, anunciat ahir.
3
governs,
dos de liderats per Conte i el que ha format ara Draghi, haurà tingut aquesta legislatura.

Un regal que reforçarà la postfeixista Meloni

Alba Sidera Gallart

L’únic partit que es queda a l’oposició en aquest govern d’unitat nacional de Draghi és el postfeixista Germans d’Itàlia, de Giorgia Meloni. Això suposarà un regal enorme de visibilitat per a Meloni, fins ara sempre a l’ombra de Salvini. Amb tot, el leghista, juntament amb Berlusconi, continuarà sent el seu soci en la coalició a tres que governa en diferents llocs del país. Meloni és una política de l’extrema dreta tradicionalista i ultraconservadora, fervent opositora dels drets del col·lectiu LGTBI i del dret a l’avortament. Germans d’Itàlia ha recollit l’herència del Partit Feixista italià, i molts dels seus membres i militants se’n declaren, de feixistes. A diferència de Salvini, que ha tingut una carrera política plena de girs oportunistes, Meloni és una pencaire de la política militant i de conviccions fèrries. S’ha llaurat un perfil vinculat a la “puresa ideològica” de l’extrema dreta i, per tant, mantenir-se fora d’un govern on hi ha tots els seus adversaris polítics només reforçarà la seva imatge de coherència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia