Política

Zabalza va morir torturat a Intxaurrondo, segons un àudio

Una conversa entre el director del Cesid i un capità de la Guàrdia Civil difosa per Público desmunta la versió que es va ofegar al riu el 1985

L’instructor va desestimar el document i va arxivar el cas

El cas Mikel Zabalza, el conductor d’autobús navarrès detingut el novembre del 1985 a Sant Sebastià per la Guàrdia Civil en el marc d’una operació antiterrorista i trobat vint dies després sense vida al riu Bidasoa, va donar un tomb ahir amb la difusió pública d’un àudio que desmunta la versió oficial dels fets.

La Guàrdia Civil ha sostingut sempre que l’home es va ofegar al riu mentre fugia del presumpte reconeixement d’un amagatall. Però confirma la versió de la família i els amics que Zabalza va morir mentre era torturat a la caserna d’Intxaurrondo, a Sant Sebastià.

En l’àudio, se sent per primera vegada de manera pública la conversa d’un minut i mig de durada que van mantenir el llavors director del Centro Nacional de Inteligencia (Cesid), Alberto Perote, i el capità de la Guàrdia Civil Pedro Gómez Nieto, destacat a Intxaurrondo a les ordres del cap de la comandància, Enrique Rodríguez Galindo. “El tema de Zabalza s’ha posat molt lleig”, diu Perote a Gómez Nieto, que admet que a la Guàrdia Civil “se’ls ha escapat de les mans” i “l’han perdut en l’interrogatori”. “Possiblement ha estat una aturada cardíaca com a conseqüència de la bossa al cap”, hi afegeix. El mateix Gómez Nieto explica a continuació com funciona “la bossa”: “Arriba un moment que el que està respirant és el seu monòxid de carboni, llavors s’ofega.”

Segons Público, la gravació va ser confiscada fa uns anys durant un escorcoll a la cel·la de Perote, condemnat per apropiació d’informació secreta i escoltes telefòniques il·legals, i va ser trobada posteriorment pels realitzadors Miguel Ángel Llamas i Amaia Merino quan es documentaven per al seu documental Non dago Mikel? (‘On és en Mikel?’), que s’estrena divendres. Al seu moment, el jutjat de Sant Sebastià que va instruir la causa no va considerar l’àudio rellevant. El cas es va arxivar el 2010.

Preguntes per a Sánchez

La difusió d’aquesta prova ha provocat reaccions. EH Bildu va anunciar ahir que interpel·larà el president espanyol, Pedro Sánchez, sobre el reconeixement pendent de la tortura. La diputada Mertxe Aizpurua li preguntarà demà en el ple de control del govern si “reconeix que ha existit la pràctica de la tortura per part de les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. També Geroa Bai té previstes iniciatives, tant al Senat com al Parlament navarrès.

LA XIFRA

35
anys
han passat de la mort de Mikel Zabalza, detingut per la Guàrdia Civil el 1985 en una operació antiterrorista.

LA FRASE

Se’ls ha escapat de les mans [...]; l’han perdut en l’interrogatori
Pedro Gómez Nieto
CAPITÀ DE LA GUÀRDIA CIVIL DESTACAT DURANT ELS FETS A LA CASERNA D’INTXAURRONDO

LA DATA

2010
L’Audiència Provincial de Guipúscoa
confirma l’arxivament del cas sense determinar-ne responsabilitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres