Política

Un dels detinguts a presó, i la resta, inclosos lladres, lliures

Una magistrada fa tancar un veí de Sants per “evitar la reiteració delictiva” i deixa en llibertat 26 detinguts

L’advocat replica que és “per atemorir”

Uns 26 detinguts tenen antecedents, segons Mossos

La magistrada de guàrdia de Barcelona va acordar ahir la presó provisional per a un veí del barri de Sants acusat de desordres públics en les protestes d’aquest cap de setmana a Barcelona contra l’empresonament de Hasél. La fiscalia només va demanar presó per a ell, del total de 27 persones arrestades, que van quedar en llibertat amb càrrecs, amb la mesura de presentar-se als jutjats, en una causa oberta pels delictes de desordres públics, danys, atemptat a l’autoritat, resistència, furt i robatori amb força, segons va informar el gabinet de premsa del TSJC. És a dir, per ara és una causa genèrica en què no es diferencien les persones que van entrar a robar a les botigues del passeig de Gràcia de les que feien una protesta activa.

El veí de Sants, de 37 anys i del grup de restauradors DO Sants, és el segon en presó preventiva de les 109 persones detingudes i amb càrrecs durant la setmana de disturbis per Hasél. En les mobilitzacions postsentència del 2019, del centenar de detinguts, els jutges van ordenar presó provisional per a una trentena a tot Catalunya i uns 74 tenen causes per desordres.

En la interlocutòria, la magistrada Pilar del Canto justifica la presó del veí de Sants “per evitar la reiteració delictiva en haver-hi més manifestacions” i així “evitar la seva conducta perillosa”, duta a terme “fins a tres cops”, posant obstacles als carrers i “fent barricades” amb mobiliari urbà. L’advocat de l’empresonat, el penalista Eduardo Cáliz, va assegurar ahir que la presó “no té base legal” ja que per adduir reiteració delictiva “calen dades objectives que no s’exposen”, i hi va afegir que aquesta persona “no té antecedents ni causes obertes”, i el que va fer “no és tan greu”. Cáliz va sostenir que aquesta ordre de presó “és aleatòria, per atemorir i reprimir el dret de protesta”.

Pel que fa al perfil dels manifestants, fonts policials van indicar a EFE que un total de 24 dels 75 detinguts a Barcelona en les sis nits de disturbis contra l’empresonament del raper són menors d’edat; fins i tot un d’ells té 13 anys. La majoria dels detinguts majors d’edat tenen entre 18 i 25 anys –un total de 37–, mentre que 14 arrestats més tenen més de 26 anys. Segons les fonts, també un terç dels detinguts –en aquest cas 26– acumulen 165 antecedents per desordres públics i delictes contra el patrimoni, com ara furts i robatoris. Del total de detinguts a Barcelona, el 76% són de nacionalitat espanyola. El director general dels Mossos, Pere Ferrer, va admetre ahir, a Catalunya Ràdio, que en la càrrega de Gran de Gràcia de dissabte, hi ha “marge de millora” i potser també “errors de comunicació”. Hi va afegir, però, que hi ha 91 agents ferits, fet que demostra “el nivell de violència” que el cos ha hagut d’afrontar, i que no s’ha de carregar tot contra els Mossos. A banda, una noia de 19 anys va perdre l’ull dret per l’impacte d’un projectil de foam dels Mossos, segons denuncia Irídia.

Per la seva part, el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va sortir ahir en defensa dels Mossos després d’una setmana de disturbis i tensions amb el Departament d’Interior. En una compareixença d’urgència, Aragonès va demanar “no criminalitzar les protestes” i no convertir els incidents “en un pim-pam-pum polític”. En plena negociació de la seva investidura com a president de la Generalitat, Aragonès va demanar que l’anàlisi sobre el model de policia s’abordi des de “la serenitat” i va marcar distàncies amb la CUP, que exigeix la dissolució de la unitat d’antidisturbis (Brimo).

La gestió dels aldarulls no es pot convertir en un joc polític i un pim-pam pum-polític
Pere Aragonès
vicepresident en funcions
Som molts els que hem viscut la lluita de la dictadura i ara estem vivint coses semblants
Dolors Sabater
Diputada electa de la cup
La vulneració de drets civils i polítics té la complicitat de determinats cossos de la Generalitat
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
És d’urgència democràtica parar els peus als cossos que es creuen per damunt la ciutadania
Albert Botran
Diputat de la cup al congrés
La presó acordada no té base legal. Els fets no són tan greus, i és per atemorir en el dret de protesta
Eduardo Cáliz
Advocat del veí empresonat
Hem vist imatges i conseqüències d’algunes actuacions de l’ordre públic que són inacceptables
Elsa Artadi
Diputada electa de Junts

Hasél demana una cel·la individual i no fer tasques

Alejandra Matamoros, advocada del raper Pablo Hasél, explicava ahir que el cantant ha demanat estar sol a la cel·la i que no col·laborarà en tasques de neteja per rebaixar condemna. Hasél considera “indigne” que dues persones convisquin sense intimitat en un espai tan petit. Quant a les tasques de neteja, Hasél considera que la presó no és un espai “perquè l’Estat et continuï i explotant”. D’altra banda, pel que fa a l’acumulació de condemnes del cantant, l’advocada també ha volgut aclarir que totes tenen a veure “únicament i exclusivament amb delictes d’opinió”. “Els únics antecedents penals són per delictes d’expressió, la resta encara no són condemnes fermes”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia