Política

ERC i la CUP miren de posar fre a les bales de ‘foam’ i la Brimo

Els anticapitalistes obren les negociacions per a un acord de legislatura

ERC treballarà en una moratòria de l’ús d’aquesta arma i del paper de la brigada en els desnonaments

El model d’ordre públic continua generant debat, i més quan l’escenari polític està pendent de les negociacions per aconseguir un acord de legislatura o, com a mínim, un pacte per poder constituir el Parlament abans del dia 12 de març.

La trobada ahir entre ERC i la CUP va servir, precisament, per obrir formalment la fase de les negociacions després que els anticapitalistes hagin obtingut el compromís dels republicans de treballar en allò que la CUP fixa com a condició prèvia, urgent i immediata: la moratòria de les bales de foam i la participació de la Brimo en els desnonaments.

Els nou diputats dels anticapitalistes són cobejats pels republicans per accedir a la presidència, per la qual cosa ahir van centrar la trobada en quatre àmbits vinculats a la seguretat pública amb l’objectiu de transformar el model d’ordre públic català després de les últimes protestes, en què una jove de 19 anys va perdre un ull. El paper de les unitats antidisturbis en l’acompanyament de la comitiva judicial per practicar els desnonaments també és un aspecte que els anticapitalistes consideren necessari per poder seure a negociar un acord de legislatura que, per republicans i anticapitalistes, és bàsic per “imprimir un canvi en la Generalitat” i “confeccionar un nou govern transformador i que estigui al costat de la gent”, diu el comunicat d’ERC.

Per la seva banda, la CUP s’ha mostrat satisfeta amb el compromís d’ERC de treballar en aquests requisits previs, “de sentit comú i imprescindibles” abans “de seure a parlar de res més”, i asseguren que estaran amatents que els compromisos assolits siguin una realitat.

Per fer-ho possible, en la reunió entre ERC i la CUP s’ha acordat crear un equip jurídic amb representants dels dos grups i que es podria reunir en els pròxims dies per posar fi al que la CUP qualifica d’“hemorràgies” del sistema. Per exemple, sobre la taula de treball també s’ha col·locat la reivindicació que la Generalitat deixi de ser acusació particular contra moviments socials i activistes i contra el moviment popular a favor del dret d’autodeterminació. Fins ara, l’administració ho havia defensat al·legant l’obligatorietat d’assistir els funcionaris públics, en aquest cas els funcionaris que opten per presentar denúncies per danys. Segons la CUP, però, en molts casos això és fruit d’una decisió política.

Amb l’obertura formal de les negociacions, ERC i la CUP es tornaran a trobar en els pròxims dies per negociar altres temes prioritaris i urgents com ara les mesures per aplicar un pla de rescat social.

LA FRASE

Són qüestions de sentit comú i imprescindibles abans de seure a parlar de res més
Comunicat de la CUP

El paper de la CUP, avui a debat

La CUP celebra avui una reunió del consell polític per debatre precisament les condicions per arribar a un acord de legislatura i fins i tot poder participar en la formació de govern. A més, també analitzaran els escenaris que s’obren si els partits sobiranistes arriben a un acord: des d’integrar-se en l’executiu o acceptar càrrecs a la mesa del Parlament fins a mantenir-se a l’oposició. La reunió del consell demà té únicament caràcter deliberatiu. D’altra banda, més de 850 militants de les organitzacions que integren la candidatura electoral de la CUP amb Guanyem en Comú han participat en les denominades “assemblees obertes parlamentàries” celebrades aquesta setmana de manera telemàtica. La decisió final, fruit de les negociacions, la prendrà la militància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia