Política

Sàmper diu que “la violència està desbocada” i no veu negociable dissoldre la Brimo

El conseller d’Interior assegura que dissabte no es va utilitzar foam perquè les línies policials no ho van demanar

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha constatat que “la violència està desbocada” després dels aldarulls que hi va haver aquest dissabte a Barcelona, en què, entre d’altres incidents, es va incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins. “Ens exemplifica que l’atac a persones està com una possibilitat en aquesta violència”, ha dit. En entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Sàmper ha per a ell “personalment” la dissolució de la unitat d’antiavalots dels Mossos, la Brimo, no és negociable i, tot i afirmar que el model d’ordre públic és “revisable”, defensa que “n’hi ha d’haver”. El conseller també ha dit que dissabte no es van fer servir bales de foam perquè les línies policials no ho van demanar.

Sàmper ha remarcat que “pràcticament la totalitat” de les persones que va a les manifestacions que acaben amb els aldarulls ho fa de forma pacífica, però que n’hi ha “150 o 200” als que se sumen “delinqüents comuns que volen fer pillatges” que provoquen un “còctel molt negatiu”. El que fan aquests grups, ha dit, és “violència pura i dura, desbocada, sense límits, inaudita”. En aquest sentit, ha alertat que, si aquest dissabte la furgoneta de la Guàrdia Urbana arriba a explotar, es parlaria “d’un mort”. Sàmper no ha confirmat si el que es va llençar contra el vehicle va ser un còctel Molotov.

Entre els 14 detinguts, almenys un està relacionat amb la crema de la furgoneta, segons els Mossos. Sàmper ha explicat que se’l pot acusar de “danys consumats” i desordres públics, i que caldrà veure quin enfocament dona a aquest cas la fiscalia, ja que “l’atac a una persona que és una autoritat es complica moltíssim, en l’àmbit de l’atemptat”, amb penes que “poden ser importants”.

Sàmper ha admès que en l’atac del 16 de febrer a la comissaria dels Mossos de Vic es va veure que la seguretat dels agents no està garantida, i que cal fer una revisió perquè les comissaries siguin “més segures”. En aquest sentit, ha apostat perquè a les comissaries hi hagi instrument propi d’antiavalots, com ara cascs i escuts que els permetin “contenir una acció violenta”.

Pel que fa al debat sobre el model d’ordre públic, el conseller d’Interior considera “personalment” que la dissolució de la Brigada Mòbil (Brimo) no és negociable, perquè creu “evidentíssim” que hi ha d’haver unitats d’ordre públic. “Tot és revisable amb intenció de millorar-ho, i els primers a tenir aquesta voluntat és el propi cos dels Mossos”, ha dit. Sàmper ha insistit que aquesta revisió s’ha de fer al Parlament en base als criteris que marquin els experts. Per al conseller, demanar que no hi hagi ordre públic “seria fer un flac favor a la ciutadania”.

El conseller ha demanat un debat “seré i reposat” que no es faci “en el marc d’unes negociacions per formar govern”, amb l’objectiu que “el país se senti tranquil” i els Mossos puguin fer “la seva feina”. En aquest sentit, ha reclamat que Interior “pugui treballar amb tranquil·litat i pau”, i s’ha mostrat convençut que en les negociacions per arribar a acords entre ERC, JxCat i la CUP “s’imposarà el seny” per arribar a “punts de trobada” on tothom se senti “còmode”.

El conseller ha celebrat que s’estigui “estenent” el criteri que hi ha “violència”. “Un cop s’instal·la l’argument que hi ha violència no em sento tant sol”, ha dit, tot i manifestar que li agradaria que algunes veus fossin “més contundents”.

En els aldarulls d’aquest dissabte no s’ha fet ús de les bales de foam, com sí en altres incidents de jornades anteriors. Sàmper ha remarcat que no hi hagut “cap intervenció política” i que la nit de dissabte “les línies policials han considerat que no era necessari” aquest element “per contenir la violència”. El conseller creu que això demostra que els operatius dels Mossos demanen poder utilitzar el foam “en cas d’extrema necessitat”, “en última instància i de forma selectiva”.

Reunió amb alcaldes

D’altra banda, en una entrevista al canal 3/24, Sàmper ha anunciat que convocarà una reunió amb alcaldes de municipis afectats pels aldarulls amb l’objectiu de “trobar la solució per aturar l’onada de violència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona