Política

Rebuig dels partits polítics a la crema d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a dins

El sindicat SAPOL es personarà com a acusació contra el responsable d’atacar i cremar el vehicle

Rebuig majoritari de partits polítics a la violència exercida aquest dissabte, sobretot cap a la Guàrdia Urbana de Barcelona, en què es va posar en risc la vida d’un agent quan alguns pocs manifestants van cremar el vehicle amb un agent a dins.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a la “calma” i a rebutjar les “pràctiques que posen en perill la vida de les persones” després dels aldarulls d’aquest dissabte a Barcelona. En declaracions als mitjans aquest diumenge, ha considerat que els atacs van ser “inadmissibles i immorals” i ha avisat que es podria haver produït “una desgràcia” quan es va incendiar una furgoneta de la Guàrdia Urbana. Colau ha detallat que aquesta setmana es farà una reunió especifica amb els cossos de seguretat per estudiar si es pot prendre alguna mesura més de prevenció davant de fets com els que es van produir dissabte a la nit.

La batllessa ha explicat que “els danys en el mobiliari urbà van ser molt menors que altres nits perquè es van cremar molts menys contenidors” però ha dit que el que més la “preocupa és que sempre que es fa un incendi es poden provocar danys personals i això és el més greu”.

La cap de llista de la CUP-Guanyem, Dolors Sabater, ha mostrat aquest diumenge la seva disconformitat i ha criticat l’incendi d’una furgoneta policial a les Rambles amb un agent a dins. “Posar la vida en risc és un límit, ho faci qui ho faci”, ha reconegut Sabater als micròfons de Catalunya Ràdio i de Rac1. No obstant això, la cap de llista de la CUP ha evitat condemnar explícitament els aldarulls. “Només veiem la criminalització de la protesta i això no serveix per a res”, ha apuntat Sabater. “Les condemnes a la violència no valen per resoldre els problemes gravíssims que generen aquesta violència. És una simplificació hipòcrita que només tranquil·litza algunes consciències”, ha afirmat la cap de llista de la CUP-Guanyem.

“Hi ha problemes gravíssims al país i el que no podem és quedar-nos amb la caricatura d’uns fets i esborrar la resta: no hi ha futur juvenil, hi ha molts problemes d’accés a l’habitatge i una vulneració diària de drets socials”, ha enumerat Sabater, que ha tornat a detallar la seva proposta de canvi del model d’ordre públic. “Volem que hi hagi una moratòria de l’ús de bales de foam, que s’acabin les intervencions dels antiavalots en desnonaments i el cessament d’acusacions particulars contra moviments socials i populars”, ha recordat la cap de llista de la CUP. “A més, hi ha aspectes sobre el control de males praxis policials que s’han d’activar”, ha afegit Sabater.

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha demanat finalitzar amb “l’escalada de violència” dels aldarulls a Barcelona. “Això s’ha d’acabar, correm el risc que se’ns escapi de les mans si no s’actua amb la deguda contundència”, ha afirmat Illa aquest diumenge des del centre de la capital catalana. De fet, el candidat del PSC s’ha mostrat crític amb “la tebior” d’algunes forces polítiques en la condemna dels actes vandàlics, sense citar directament ni ERC ni Junts. “Això no només no ajuda a acabar amb els disturbis sinó que els enquista. I ja no parlo dels que convoquen aquests actes”, ha alertat Illa, que igualment ha volgut mostrar el seu suport “explícit i sense matisos” als cossos policials de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana.

El president del grup de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha avançat aquest diumenge que demanarà “responsabilitats polítiques i jurídiques” pels greus aldarulls a Barcelona i d’altres ciutats catalanes. “No descartem tampoc responsabilitats penals pels comandaments que deixen la policia als peus dels cavalls”, ha precisat Carrizosa

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha qualificat de “terrorisme de carrer” els aldarulls d’aquest dissabte a la nit a Barcelona i ha exigit al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que convoqui “d’urgència” la Junta de Seguretat de Catalunya perquè coordini la resposta de les forces de seguretat de l’Estat a Barcelona i a altres llocs de Catalunya.

Els sindicats

El sindicat SAPOL ha anunciat que es personarà com a acusació contra el responsable d’atacar i cremar una de les furgonetes de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) a les Rambles amb un agent a dins. “Mentre els polítics s’amaguen, nosaltres farem el necessari perquè tot el pes de la justícia caigui sobre els responsables”, ha piulat el sindicat SAPOL, majoritari a la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Els sindicats de Mossos han criticat amb duresa la nova nit d’aldarulls al centre de Barcelona, amb saquejos a comerços i la crema d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana. “ De moment 10 detinguts. Mentrestant alguns polítics es busquen les seves cadires, els autònoms, restauradors i múltiples negocis són trencats i robats, i els policies al punt de mira. Vergonya!”, ha piulat l’SME-Mossos. El sindicat SICME –representatiu de més del 90% dels comandaments del cos de Mossos- pregunta directament a ERC i Junts sobre els disturbis. “En aquesta manifestació convocada per la CUP, entre altres, es veu clar quin model d’ordre públic proposen. Diputats, el canvi comença per intentar matar agents de policia cremant-nos?”, ha qüestionat el SICME.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia