Política

Compromís de debatre el dret a decidir en resposta a la querella

En solidaritat amb el president Torrent i la mesa, acusats per la fiscalia de desobediència al TC, Junts, ERC i la CUP reiteren el dret a portar l’autodeterminació a debat al Parlament de Catalunya

Junts, ERC i la CUP responien ahir a la querella de la Fiscalia Superior de Catalunya contra la mesa del Parlament presidida per Roger Torrent amb una proposta de resolució que se solidaritza amb els seus membres i reitera que portaran l’autodeterminació a debat de la cambra sempre que ho considerin adient.

La presentació apressada de la resolució es fa davant de l’evidència que el Tribunal Constitucional i la fiscalia, amb la seva querella, han fet un pas més en la limitació del debat polític parlamentari; la querella contra la mesa de Torrent s’ha presentat no per haver permès aprovar lleis com la del referèndum o la de transitorietat jurídica del 2017, sinó per resolucions que reivindiquen l’autodeterminació i la voluntat d’exercir-la, un compromís que s’ha anat expressant al Parlament de Catalunya des de fa trenta anys com un exercici de llibertat ideològica i parlamentària.

Reivindicat des del 1989

De fet, la resolució signada pels tres grups i que també s’ha ofert a En Comú Podem –que ha refusat sumar-s’hi– constata que el Parlament de Catalunya “ha aprovat desenes de resolucions polítiques sobre el dret d’autodeterminació des de l’any 1989” i reitera que la cambra “es compromet a continuar fent-ho si aquesta és la voluntat dels diputats i diputades”. En aquest sentit, els tres grups majoritaris tant al mandat sortint com a l’entrant mostren en la resolució la seva preocupació pel fet que la Fiscalia Superior de Catalunya consideri motiu de querella contra una cambra parlamentària que aquesta reprovi la monarquia, defensi el dret a l’autodeterminació i reivindiqui la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític, així com la voluntat expressa d’exercir l’autodeterminació.

Ingerència del TC

La resolució afirma que les “reiterades ingerències del Tribunal Constitucional sobre el Parlament de Catalunya” tenen com a objectiu limitar el debat parlamentari, lesionen “la sobirania i la inviolabilitat de la cambra” i “atempten contra els drets dels diputats i diputades” perquè es prohibeix que es pugui debatre i votar sobre aquelles tres qüestions.

La resolució rebutja la judicialització de la política catalana, que consideren “emmarcada en una causa general contra l’independentisme i la dissidència política”, i reivindica el dret a permetre el debat sobre tots els assumptes que interessen a la ciutadania.

LA FRASE

Hem intentat per tots els mitjans que fos una proposta de resolució al més àmplia possible
Maria Sirvent
diputada de la CUP

“En la propera legislatura”

La proposta que entren a registre les tres formacions va dirigida a la Diputació Permanent del Parlament, tenint en compte que la cambra està en funcions pendent de la constitució del nou ple sorgit de les eleccions del 14-F. Per això, la diputada de Junts per Catalunya Gemma Geis va admetre que la resolució suposa comprometre’s a fer-la efectiva “en la propera legislatura”, tot i que considera que calia refermar la seva posició davant “aquesta agressió” de la fiscalia. Per la seva banda, la diputada Maria Sirvent, de la CUP, va negar que el text defugi el compromís amb l’exercici de l’autodeterminació i es limiti a solidaritzar-se amb els membres de la mesa. Sirvent considera que la proposta reitera una reivindicació que la “mesa ha de permetre” si així ho volen tornar a fer els diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona