Política

ERC i Junts acceleren les trobades amb el repte de tenir un acord abans del 12

La intenció és tancar un pacte global de legislatura, el govern i el full de ruta

S’hi vol arribar per constituir el Parlament, però no es descarta que quedin detalls

Discreció absoluta en les negociacions entre ERC i Junts per formar govern fins al punt que cap de les dues formacions confirmava ahir si les delegacions negociadores s’havien reunit al llarg del dia. Però sí que admetien que les reunions s’han intensificat perquè l’ideal seria tancar el pacte abans del divendres dia 12 en què s’ha de constituir el Parlament i nomenar la presidència i la nova mesa.

La intenció de les dues formacions és tancar un acord polític de legislatura que inclogui les prioritats en el rescat social i la recuperació econòmica, en el full de ruta independentista i en la internacionalització d’aquest, però també en l’estratègia al Congrés. Fonts consultades afirmen que es pretén pactar “un govern amb fonaments sòlids” per evitar les polèmiques i les diferències que tots dos partits han viscut l’última legislatura. Un acord que també s’haurà de compartir en línies generals amb la CUP per fer possible investir president, però també garantir la majoria durant el mandat.

Per exemple, ahir la CUP feia públic el principi d’acord assolit la vigília amb Junts sobre la reforma del model policial en què els anticapitalistes ja havien coincidit amb ERC. Però també el compromís d’acordar una “estratègia independentista comuna que inclogui no només els tres partits”, sinó també entitats. Des d’ERC i Junts es deixa clar que amb la CUP també es parla de la resta d’aspectes econòmics, socials i polítics i es considera que les negociacions avancen. Tots dos neguen que ara es posin sobre la taula noms per presidir el Parlament o encapçalar conselleries, temes que diuen que no es tractaran fins que hi hagi un acord polític. Mentre que ERC desitja tenir-ho tot tancat abans de la constitució del Parlament per evitar distorsions posteriors, Junts admet que, compartida la intenció, podria quedar pendent algun punt abans de la investidura. Es veu difícil tancar el pressupost amb la investidura com vol el vicepresident Aragonès.

No hi ha data per a una reunió a tres bandes, que hauria de tenir lloc quan hi hagi consens general. Hi ha una setmana de marge, però el temps corre i el PSC, adverteixen, explora possibles desacords per aspirar a la presidència del Parlament, que s’ha de votar, sí o sí, el divendres 12.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia