Política

S’obre la porta a un acord d’investidura passat el 12-M

Confirma que el pacte de legislatura podria anar més enllà de la constitució del Parlament

Els anticapitalistes estan disposats a presidir la cambra per l’entrada de la ultradreta de Vox i per fer front a les prohibicions del TC

Renda bàsica, lloguer regulat i indústria verda, punts a negociar

L’acord programàtic de govern i legislatura que negocien ERC, Junts i la CUP per investir president de la Generalitat podria no estar tancat i signat abans de la constitució del Parlament el 12 de març, data ja oficial després que ahir el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, signés per a divendres vinent la sessió en què els nous diputats prendran possessió del càrrec i es triarà la presidència de la cambra i la resta de membres de la mesa.

Aquests dies, fonts de la negociació ja han indicat que es podria arribar al 12-M amb un principi d’acord sobre les prioritats de govern, però sense haver tancat encara el programa de mesures concretes, ja que hi hauria marge de negociar fins al dia 26, quan s’hauria de fer el primer debat per investir president de la Generalitat.

La CUP, sense pressa

I ahir era la CUP la que treia importància al fet de tenir-ho tot acordat abans de la sessió de constitució del Parlament. En part perquè la formació anticapitalista tot just comença a debatre amb les bases el contingut de les converses que aquests dies ha mantingut amb ERC i Junts per fixar la seva posició i les seves condicions, un mecanisme decisori que aquestes dues formacions ja compten que allarga els terminis. Però, a més, la mateixa CUP donava ahir per oberta una segona fase de converses en què posa sobre la taula les propostes que considera prioritàries de la legislatura, un cop confirmat que ERC i Junts han atès les seves condicions prèvies sobre les actuacions d’ordre públic dels Mossos en manifestacions i desnonaments d’habitatges. I en aquesta segona fase de converses la CUP no preveu acords immediats perquè avisa que no decidirà el seu grau de compromís en la investidura i la legislatura fins que no es pactin mesures concretes i satisfactòries per a la formació en rescat social, serveis públics i economia productiva. “No necessàriament el procés assembleari acabarà aquesta setmana que ve. Amb la constitució del Parlament no s’acaba tot”, deia ahir la regidora barcelonina Eulàlia Reguant, que torna de diputada al Parlament.

La formació celebrava els acords amb ERC i Junts sobre les seves condicions de negociació –estudiar la moratòria en l’ús de les bales de foam pels Mossos, i també que les brigades d’ordre públic del cos no participin en desnonaments d’habitatges i que el govern no sigui acusació contra manifestants. Desencallada la qüestió, la CUP accepta ara començar a negociar programa.

Renda i indústria verda

Després de revelar que la seva formació i ERC ja han constituït grups de treball sectorials, Reguant anunciava quines són les seves prioritats econòmiques i socials de legislatura: la renda bàsica universal, la regulació efectiva dels lloguers per garantir el dret a l’habitatge, l’enfortiment del sector públic i la industrialització verda del país per afrontar la transició ecològica i generar “treball estable i de qualitat”: “Aquests han de ser els objectius de la legislatura. Fa dies que ho hem posat sobre la taula a ERC, Junts i En Comú Podem”, diu Reguant tot advertint que “les taxes d’atur no paren d’augmentar” i que la gent és “expulsada de casa seva”. Reguant revela que serà en funció dels avenços en mesures concretes sobre aquestes prioritats que la CUP adquirirà compromisos de legislatura o, si fos necessari, de govern un cop consultades les bases: “Mentre no hi hagi cap acord, tots els acords són possibles.”

Per això, la formació treu pressió a la data del 12-M com a límit per tancar definitivament un pacte amb ERC i Junts. Per començar, el membre del secretariat nacional Edgar Fernández explicava que, dijous, els negociadors de la CUP van realitzar la primera tanda de converses amb les formacions de l’acord electoral sobre el diàleg mantingut amb els de Junqueras i Puigdemont. Avui, la CUP reunirà la coordinadora oberta parlamentària i demà i dimarts es faran assemblees obertes per fixar posicions i avançar en la negociació.

Oberts a la presidència

La CUP sí que veu possible abans del divendres 12 poder arribar a un marc general d’acord amb ERC, Junts i comuns que permeti constituir una “mesa netament antifeixista” perquè, adverteix Reguant, l’entrada de Vox al Parlament marca la legislatura.

Però la formació també vol una mesa “compromesa” amb la defensa del dret a l’autodeterminació i les lleis socials que impedeix o que tomba el Tribunal Constitucional. En aquest escenari, la CUP està disposada a assumir la presidència del Parlament i així ho ha fet saber als seus interlocutors.

LES FRASES

No necessàriament el procés assembleari acabarà aquesta setmana. Amb la constitució del Parlament no s’acaba tot
Estem disposats a presidir el Parlament perquè la legislatura estarà marcada per un partit feixista
Eulàlia Reguant
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona