Política

Illa insisteix a ser cridat a la investidura i no repetir el “fracàs” d’ERC i JxCat

Exigeix que Granados presideixi el Parlament

“No respecten els Mossos ni les empreses, ni es respecten entre ells”

Iceta li promet que no hi haurà “bicefàlia”

L’operació de desvestir el ministre de Sanitat per vestir el candidat del PSC a la Generalitat va ser cuinada per Pedro Sánchez, l’estrateg Iván Redondo i Miquel Iceta, juntament amb el protagonista, Salvador Illa, amb el doble objectiu de guanyar les eleccions del 14-F i que la victòria no fos percebuda tan estèril com la d’Inés Arrimadas el 2017. Un cop assolida la primera fita, la segona implica presentar-se a la investidura, el gran pas que Arrimadas no va ni considerar. A només sis dies de la constitució del Parlament, Illa va desafiar l’aritmètica i va insistir que ell ha de ser qui sigui cridat a una investidura que veu com una “obligació moral”, tot i que no és voluntària i no depèn d’ell, sinó del que determini el president o presidenta del Parlament després de les consultes posteriors al 12 de març. “Tenim el dret i l’obligació moral de presentar-nos a la investidura”, va exigir el candidat del PSC davant “d’altres que s’esforcen a repetir una fórmula fracassada”, en al·lusió a ERC i JxCat. “El govern no ha après ni a respectar els Mossos, ni la Brimo, ni les empreses, ni els treballadors, ni el Parlament ni la Generalitat. No es respecten ni entre ells”, denunciava Illa l’endemà que Felip VI fos plantat pel govern.

El consell nacional del PSC, que es va reunir ahir de manera semipresencial, va tenir un protagonisme repartit entre Illa i l’encara primer secretari del PSC i des del 27 de gener també ministre de Política Territorial, Miquel Iceta. Però qui hi vegi una bicefàlia al PSC, s’equivoca. “Només hi ha un líder: Salvador Illa. Ets la persona que lidera el projecte i que va al davant de la resta. No hi haurà bicefàlia, que això acostuma a acabar en cefalea”, ironitzava Iceta en l’al·locució inaugural.

Illa no només creu que ha d’anar a la investidura –un joc de risc perquè, si hi va, podria rebre sís incòmodes com els del PP i Vox–, sinó que vol que Eva Granados sigui elegida divendres que ve presidenta del Parlament, una fita possible només si ERC, JxCat i la CUP van al primer ple sense acord.

Fidel al discurs repetit en campanya, Illa, que ahir compareixia encara amb el rètol President Illa, s’oferia com el president que “giri full” després de “deu anys de degradació” i que obri un “horitzó previsible” i de “retrobament”. “Els conflictes es gestionen, la violència s’erradica”, etzibava al govern en funcions.

LES FRASES

El govern no ha après ni a respectar els Mossos, ni la Brimo, ni l’empresa, ni els treballadors, ni el Parlament ni la Generalitat
Tenim el dret i l’obligació moral de presentar-nos a la investidura
Salvador Illa
secretari d’organització del psc
Només hi ha un líder: Salvador Illa. No hi haurà bicefàlia, que això acostuma a acabar en cefalea
s
Miquel Iceta
ministre de política territorial i primer secretari del psc

El PDeCAT es fixa un congrés de catarsi abans del juny

El PDeCAT es va endinsar el 14 de febrer en el túnel de la dimensió desconeguda que suposa ser ara un partit polític català extraparlamentari després de no obtenir cap escó en una campanya electoral en què Àngels Chacón va disposar dels serveis de Verónica Fumanal com a estratega. Davant aquest abisme, el consell nacional del partit va aprovar ahir amb un 96,4% dels vots la decisió de celebrar un congrés nacional extraordinari abans del mes de juny que haurà de servir de catarsi i en què el president, David Bonvehí, es planteja no aspirar a la reelecció.

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, va afirmar que s’obre un període de reflexió per veure si cal “articular noves mirades i lideratges de cara al futur”. Segons Solsona, el partit ha passat de “la decepció i l’autocrítica del 14-F a l’autoafirmació”. A més dels alcaldes al territori, el PDeCAT encara té quatre diputats al Congrés, amb Ferran Bel al capdavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona