Política

Puigdemont, a punt de perdre la immunitat

El ple vota avui el seu suplicatori i també el de Comín i Ponsatí

Els resultats no se sabran fins demà

Es reobrirà de nou la batalla judicial per l’extradició

Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí estan a un pas de perdre la immunitat que van guanyar ara fa més d’un any quan van entrar al Parlament Europeu, malgrat les traves de l’Estat espanyol. L’eurocambra vota avui si els retira la protecció parlamentària tal com demana el Tribunal Suprem per poder reactivar el procés d’extradició pel cas de l’1-O.

Cap a dos quarts de set de la tarda, 705 eurodiputats enviaran el seu vot telemàtic, però la cambra no anunciarà els resultats oficials fins dimarts a les nou del matí. La votació serà per majoria simple, és a dir, guanya l’opció que tingui més vots.

Abans de la pandèmia es feia a mà alçada, de tal manera que es podia veure què votava cadascú, encara que després no es publiqués la llista de vots. Amb el vot telemàtic desapareix la transparència de la votació sobre els suplicatoris, que tècnicament no és secreta, com sí que ho era al Comitè d’Afers Jurídics. Allà quinze membres van votar a favor del suplicatori, mentre que vuit s’hi van oposar i dos es van abstenir. Va ser un resultat més ajustat del previst i que denotava discrepàncies dins els grups que controlen la cambra, però va ser suficient per proposar l’aixecament de la immunitat.

Votació similar

La votació d’avui s’espera similar. En les famílies polítiques on s’integren PP, PSOE i Ciutadans, i que tenen la majoria parlamentària (459 eurodiputats), predomina l’opinió favorable al suplicatori. Així ho asseguren fonts del Partit Popular Europeu, dels liberals de Renovar Europa i dels socialistes europeus, si bé no han discutit oficialment sobre el vot. Tanmateix, hi haurà algunes esquerdes, especialment en el grup socialista.

Per exemple, el cap dels socialistes maltesos, Alfred Sant, ha expressat públicament el seu rebuig a l’aixecament de la immunitat. Fonts de JxCat confien que altres membres dels tres grans grups faran el mateix sense dir-ho. Tenint en compte els que s’han pronunciat, Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen assegurats poc més d’un centenar de vots, principalment dels Verds/ALE (73 eurodiputats) i l’Esquerra Unitària Europea (39 eurodiputats), que votaran en bloc.

Així, l’escenari més probable és que demà els tres independentistes perdin la immunitat. En tal cas, el president de l’eurocambra, David Sassoli, haurà de comunicar la decisió “immediatament” a les autoritats espanyoles. Al seu torn, aquestes l’hauran de traslladar a les autoritats belgues i escoceses per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

En paral·lel, les demandes d’extradició hauran d’estar pendents de les preguntes prejudicials que té previst enviar a Luxemburg el jutge instructor del Tribunal Suprem per rebatre la denegació de l’euroordre de Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la seva voluntat d’enviar una pregunta prejudicial en aquest sentit al Tribunal de Justícia de la Unió Europea i que es podria produir també aquesta setmana, segons indiquen fonts de la defensa de JxCat.

Per la seva banda, Puigdemont, Comín i Ponsatí també preveuen anar a Luxemburg amb la intenció de revertir un eventual aixecament de la immunitat per part de l’eurocambra. Fins i tot es plantegen demanar cautelars al Tribunal General de la UE, una mesura que es concedeix en poques ocasions.

La saga del suplicatori arriba al seu final. Però en realitat només és la fi d’un capítol més de la llarga història de l’exili. Ara es reobre l’episodi judicial amb tres fronts: les euroordres, el recurs pel suplicatori i la prejudicial de Llarena a Luxemburg. En aquest procés continuaran exercint com a eurodiputats mentre no tinguin una condemna ferma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia